Juhallisen illallisen kruunaa täytekakku. Joulunajan täytekakun kyseenalaistamaton makukuningas on suklaa, jota voi yhdistellä raikkaisiin marjoihin tai hedelmiin. Tämä aikuiseen makuun sopiva kakku maustetaan konjakilla ja täytetään kirsikkahillolla ja upean täyteläisellä suklaa-mascarponevaahdolla.

DSC_0059.jpg

Pohja on gluteeniton ja todella jämäkkä tumma kakkupohja, johon tulee oikeaa voita ja tummaa suklaata:

250 g taloussuklaata

175 g voita

2 dl muscovadosokeria

4 kananmunaa

1,75 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta

1,5 tl leivinjauhetta

1,25 dl tummaa kaakaojauhetta

80 g (1 pss) mantelijauhetta.

Kakku paistetaan korkeareunaisessa 18-senttisessä irtopohjavuoassa, jonka pohjalle leikataan sopivankokoinen leivinpaperipala. Vuoan reunat ja vielä leivinpaperikin voidellaan ja korppujauhotetaan gluteenittomilla korppujauhoilla, jotta pohjasta tulee täysin sileä.

Pohjan valmistaminen aloitetaan sulattamalla varovasti mikrossa paloiteltu suklaa. Sillä välin kun suklaa hieman jäähtyy, vatkataan kulhossa sähkövatkaimella voi ja sokeri pehmeäksi vaahdoksi. Vaahtoon lisätään kananmunat yksitellen koko ajan vatkaten. Koska neljä kananmunaa on todella paljon, taikina todennäköisesti juoksettuu, jos kananmunien välissä ei lisätä taikinaan jauhoja. Sen vuoksi kananmunien välissä kannattaa lisätä pieni määrä keskenään sekoitettuja kuivia aineksia.

Tasaiseksi sekoitettu taikina kaadetaan korppujauhotettuun vuokaan ja laitetaan 160-asteiseen uuniin. Paistoaika kakulla on melko pitkä, noin 1 tunti ja 15 minuuttia, koska kovin valuvaksi ja kosteaksi täytekakkupohjaa voi jättää. Isommassa vuoassa paistoaika on toki hieman lyhyempi, mutta tunnin verran paisto vienee joka tapauksessa.

Pohja saa jäähtyä ja tekeytyä mielellään vuorokauden ennen kakun täyttämistä. Täytteeksi tulee:

kostuke:

1,5 dl maitoa

1 rkl kahvilikööriä

2 rkl Baileys-kermalikööriä

 

200-250 g kirsikkahilloa

 

suklaa-mascarponevaahto:

200 g taloussuklaata

3 dl vispikermaa

250 g mascarponejuustoa

2 rkl konjakkia.

Kolmeen osaan leikatun kakkupohjan alin kerros kostutetaan ja sille levitetään reilu kerros kirsikkahilloa. Suklaa on muutoin niin hallitseva maku tässä kakussa, että marjaa saa olla ihan reilusti, jotta se maistuu ja jotta sen happamuus tasapainottaa kakun makeutta ja täyteläisyyttä.

DSC_0054.jpg

Hillon päälle levitetään noin 1/4 tehdystä suklaa-mascarponevaahdosta, joka valmistetaan niin, että sulatetaan yhdessä kulhossa suklaa, toisessa vatkataan kerma vaahdoksi ja kolmannessa notkistetaan mascarpone konjakilla. Sula suklaa ja konjakkinen mascarpone sekoitetaan kermavaahdon joukkoon. Samoin täytetään kakun toinen väli.

DSC_0057.jpg

Loppu vaahto levitetään kakun pinnalle ja reunoille. Koristeeksi voi pursottaa suklaavaahdosta ruusukkeita kakun päälle, ja myös tummaan suklaaseen (täytteen suklaasta voi nipistää pienen määrän syrjään) dipatut cocktailkirsikat ovat mainio koriste kakun päälle, koska niistä paljastuu myös kakun sisällä olevat maut. Ja punaisena suklaan seasta pilkottavat kirsikat ovat myös todella kauniin näköiset!

DSC_0068.jpg

Kakkupohja on suklaan ja voin ansiosta niin jämäkkä, että siitä on helppo tehdä todella kauniit kerrokset. Kakun leikkaamista helpottaa, kun sen ottaa huoneenlämpöön jo hieman etukäteen ennen tarjoilua.

DSC_0070.jpg

Konjakin maku tekeytyy suklaavaahdossa, kun kakku saa vetäytyä jääkaapissa, ja tämä kakku on ehdottomasti aikuiseen makuun. Kirsikkahillo tuo kaivattua raikkautta kakkuun, ja suklaavaahto ei ole laisinkaan makeaa mutta sitäkin täyteläisempää ja runsaampaa. Taivaallista!