Noin tunnin ajomatkan päässä kotoakotoa, syrjässä kaikesta sivistyksestä on taikametsä, josta löytyy toinen toistaan hurmaavampia aarteita. Tällä kertaa saalina oli runsaasti suppilovahveroita, joitakin kantarelleja sekä yksi männynherkkutatti. Ei-sieni-ihmisille (jos sellaisia ruokablogien lukijoissa on..?) tiedoksi, kantarellien ja tattien ajan pitäisi olla jo auttamattomasti ohi, mutta tänä kesä oli niin omituinen säiden puolesta, että näköjään mitkään "luonnonlait" eivät päde... Siispä suppilovahverokeiton lisäksi sain nautiskella paistettuja metsäsieniä.

IMG_1812.jpg

Paistetut sienet ovat todella helppo ja maukas lisäke esimerkiksi naudanpihville. Sienet tarvitsee vain putsata ja pilkkoa, siinä kaikki esivalmistelut. Sen jälkeen pannu kuumenemaan ja reilu kimpale voita pannulle. Sienet rakastavat timjamia, joten minä laitoin muutaman oksan tuoretta timjamia sulavan voin sekaan antamaan makua. Sitten vain päätähdet kehiin!

IMG_1818.jpg

Sienet saavat paistua kunnolla kullanruskeiksi, ja mausteiksi riittävät mustapippuri ja ripaus suolaa.

IMG_1820.jpg

Jos sienen rakenne ei kuitenkaan miellytä suussa, sienikeitto on mainio vaihtoehto. Ja vaikka itse sanonkin, tässä on maailman parhaan sienikeiton ohje:

1 litra esikäsiteltyjä suppilovahveroita

1 sipuli

1 valkosipulin kynsi

1 prk tomaattipyrettä

8 dl vettä

1 kasvisliemikuutio

1 rs kantarellituorejuustoa

2 rkl vaaleaa maizenaa + tilkka kylmää vettä.

Sienet täytyy esikäsitellä ensin: niistä poistetaan ylimääräinen neste kuumalla, kuivalla paistinpannulla.

IMG_1824.jpg

Jos esikäsittelyn tekee etukäteen, tai sienet ovat vaikka pakkasessa esikäsiteltyinä, tämä keitto on todellista pikaruokaa.

Hienonnettu sipuli ja valkosipuli kuullotetaan öljyssä, minkä jälkeen lisätään sekaan tomaattipyre, koska siitäkin halutaan irti kaikki ylimääräinen neste, jotta maku tiivistyy. Öljy-sipuli-tomaattitahnaan lisätään sienet, ja kun ne ovat yltä päältä tahnassa, lisätään kiehuvaa vettä ja kasvisliemikuutio.

Keitto saa kiehua noin 15-20 minuuttia, minkä jälkeen se saostetaan vaalealla maissitärkkelyksellä. Kylmään veteen sekoitetty tärkkelys kaadetaan keittoon ohuena nauhana, ja keiton annetaan kiehua pari minuuttia. Lopuksi keitto viimeistellään tuorejuustolla, joka antaa (ruoka)kermaan verraten aivan upeaa makua ja täyteläistä suolaisuutta. Unohtakaa pekonit ja kermat sienikeitosta!

IMG_1838.jpg

Keitto on niin tai-vaal-lis-ta, että se ei tarvitsisi rinnalleen mitään, mutta koska mottoni on more is more (ja koska pöydällä oli kuivumispisteessä olevia sämpylöitä), paistoin valkosipulin ja timjamin kanssa sämpyläkuutioista krutonkeja. Tästä ei syksyruoka enää parane!

IMG_1833.jpg

Ja mikä parasta, suppiksia löytyi metsästä niin paljon, että sain niitä pari rasiaa pakkaseen. Tätä herkkua on siis tiedossa myös keskellä talvea, jippii! :)