Onnea 100-vuotias Suomi! Minun Suomi100-leivonnaiseni on saanut inspiraationsa loppusyksyn valtavista tyrnipensaista, jotka peittyvät ensilumen valkoiseen huntuun. Kaikki muut kesän ja syksyn sadot on jo korjattu, mutta tyrnit sinnittelevät kirkkaanoransseina väripilkkuina harmaata taivasta vasten.

20171206-193221.jpg

Leivonnaisen pohja on vaniljalla maustettu muropohja. Tästä annoksesta tulee neljä 12-senttistä tartalettia:

1, 75 dl vehnäjauhoja

2 rkl sirosokeria

0,5 tl leivinjauhetta

50 g kylmää voita kuutioituna

0,5 keltuainen

2 rkl vispikermaa

muutama pisara vanilja-aromia.

Kuivat ainekset sekoitetaan keskenään ja joukkoon nypitään voi. Kun seos on hiekkaa muistuttavaa pientä murua, joukkoon sekoitetaan noin puolikas kananmunan keltuainen. Todennäköisesti vielä keltuaisen lisäämisen jälkeen taikina on liian kuivaa, joten kermaa lisätään pikkuhiljaa sen verran, että taikinasta saa käsissä muotoiltua kiinteän pallon.

Pallo jaetaan neljään osaan ja painellaan sormilla tartalettivuokiin, jotka laitetaan puoleksi tunniksi pakastimeen jähmettymään. Sillä aikaa uuni ehtii sopivasti lämmitän 200 asteeseen. Tartaletteja paistetaan noin 10-12 minuuttia tai sen verran, että pinta on saanut hieman paistoväriä ja reunat irtoavat vuoasta.

Täysin jäähtyneet tartaletit irrotetaan vuoistaan, ja sitten alkaa se hauska osuus! Näitä Suomea ylistäviin leivonnaisiin tulee ensin runsas kerros valkosuklaata, joka sulatetaan pieni hetki kerrallaan mikrossa ja notkistetaan ruokalusikallisella kermaa. Suklaa levitetään tartalettipohjien päälle esim. lusikan selkämystä apuna käyttäen.

20171206-150548.jpg

Pohjat laitetaan hetkeksi jääkaappiin, jotta suklaa hieman kovettuu eikä sekoitu sen päälle tulevan kerroksen kanssa.

Suklaan päälle tulee tyrnikiille, jota varten ensin paseerataan noin kolme desilitraa tyrnejä. 

20171206-104930.jpg

Paseeraamisessa tyrnit survotaan siivilän läpi, jotta niistä saadaan ihanan maukas ja kirpsakka mehu irti ja kuoret ja siemenet jäävät siivilään. 

Mehu kaadetaan kattilaan ja kuumennetaan kiehuvaksi.

20171206-151019.jpg

Kiehuvaan mehuun (1 dl) sekoitetaan saman verran (1 dl) hyytelösokeria ja sekoitetaan koko ajan, kunnes seos kiehahtaa uudestaan. Kiehahtamisen jälkeen noin mehukeiton paksuinen liemi jätetään jäähtymään ja paksunemaan. Välillä seosta kannattaa hämmentää, jotta siihen ei ala muodostua klimppejä.

Jäähtynyt ja jämäkämmäksi muuttunut hyytelö kaadetaan varovasti tartalettien päälle, ja taas leivonnaiset laitetaan jääkaappiin asettumaan.

Kauniisti kiiltävä ja tasainen oranssi kerros on sievä, joten tartaletin voi aivan hyvin tarjoilla sellaisenaan. Pohjataikinan tekemisestä jää kuitenkin yli yksi kananmunan valkuainen, joten halusin vaahdottaa siitä marenkia, jolla koristelin tartalettien reunat.

20171206-175251.jpg

Ohuen marenkireunan lisäksi tartalettien päällä on muutamia kokonaisia tyrnejä, kultaisia sokerihelmiä ja hieman kultaista hilettä.

20171206-193549.jpg

Murea ja viljainen pohja, makea ja täyteläinen valkosuklaa ja kirpeän raikas tyrni ovat todella tasapainoinen yhdistelmä. Vaikka kokonaiset tyrnit tuntuvat aika hurjilta koristeilta, niiden kirpeys taittuu juuri sopivasti marengilla. Ja kyllähän suomalaisissa on sisua ja ytyä, joten miksi ei suomalaisuutta ja Suomea ylistävässä leivonnaisessakin voisi olla suuria ja rohkeita makuja! 

20171206-193420.jpg

Oikein juhlavaa ja tunnelmallista itsenäisyyspäivää!