Muistan, kuinka lapsuudessani parhaan ystäväni mummo teki paahtosuolaa. En oikeastaan tiennyt, mitä se oli, mutta se oli julmetun hyvää. Se maistui kesältä ja sitä syötiin uusien perunoiden ja ruisleivän kanssa. Tuhdisti voideltu leipä (eikä muuten ollut mitään beceliä!) dipattiin ruskeaan jauheeseen, joka oli suolaista ja rukiista ja paahteisen makuista. Meni vuosia, etten kuullut kenenkään edes puhuvan paahtosuolasta, mutta tänä kesänä martat palauttivat tuon herkun makumuistoistani.

27.-28.6. Venetmäen Häkkilässä oli Antiikkia ja löytöjä -tapahtuma, jossa myös martat olivat edustettuina. Ja he myivät paahtosuolaa!

paahtosuola.jpg

Pussin kyljessä on ainesosaluettelo (ruisjauho, suola ja voi) sekä käyttöohje (Keittee kupsaata nuorija pottuja. Toppoo pottupala puahtosuolaan, pua nokare voeta piälle, sitten vuan suuhun ja makustele.) 

paahtosuola2.jpg

Nyt haluaisinkin palavasti tietää, kuinka noista aineksista ja missä suhteessa laittaen saa paahtosuolaa. Jos olet itse tehnyt tai muuten vaikka perimätietona tunnet homman salat, olisin ikuisesti kiitollinen jos jakaisit salaisuutesi vaikka kommenttikentässä :)