Välillä, kun on mahdollisuus, arkenakin nauttia kunnon aamiainen. Minä kuulun siihen ihmisjoukkoon, jolla on oikein hyvä ruokahalua heti aamulla, ja syön mielelläni myös makeita herkkuja aamuteeni kanssa. Nyt tein kuitenkin sämpylöitä, jotka levittävät ihanaa tuoreen leivän tuoksua ja ovat taatusti tuoreita!
Vehnä-tattarisämpylät
2,5 dl kädenlämpöistä vettä
25 g hiivaa
1 tl hunajaa
noin 4 dl vehnäjauhoja
noin 2 dl tattarijauhoja
25 g huoneenlämpöistä voita
0,5 tl suolaa.
Liotin hiivan kädenlämpöiseen veteen ja lisäsin ensin hunajan ja sitten pikkuhiljaa jauhoja. Ensin vehnäjauhoja ja sitten tattaria. En yleensä sämpylöitä ja pullaa tehdessä mittaa jauhoja, joten määrät ovat todella vain jauhokauhan perusteella tehdyt arviot. Kun taikina tuntui melkein valmiilta ja olin jo siirtynyt vaivaamaan käsin, lisäsin voin ja suolan. Niiden lisäämisen jälkeen lisäsin enää ripauksen jauhoja niin, ettei taikina enää juurikaan tarttunut käsiin eikä kulhoon. Sitten kulho puoleksi tunniksi vesihauteeseen kohoamaan - ja hienosti se kohosikin.
Vaivasin kohonnutta taikinaa niin, että sain ilmakuplat pois ja pyörittelin taikinasta pötkön. Pötköstä leikkasin suurinpiirtein tasakokoisia möykkyjä, jota pyörittelin käsissä sämpylöiksi. Ne saivat kohota lämpiävän uunin päällä vielä hetken, ja sitten 200 asteeseen noin 10 minuutiksi. Pirskottelin uuniin pari kertaa vettä, koska uskon sen auttavan sämpylöitä kohoamaan ja tulemaan pinnalta rapeiksi :)
Sämpylöiden kaveriksi surautin smoothieksi yhden ylikypsän päärynän, noin neliösentin kokoisen palan inkivääriä raastettuna sekä vaniljajugurttia.
Nyt eikun syömään...
Hyvää huomenta! :)
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.