Olen keittiössäni suloisen sekamelskan keskellä. Sukuni vanhin, isoisäni eli ukkini, täyttää tänään 90 vuotta. En tiedä, millaista elämä on ollut vuonna 1926 enkä ole osannut varmasti kysyä tarpeeksi, mutta viikonloppuna juhlistamme pyöreitä vuosia, joten uskon saavani kuulla myös nuoruudenmuisteloita. Tänään mielessäni on kuitenkin kaksi gluteenitonta täytekakkua, jotka leivon juhliin.

DSC_0274.jpg

Toinen, vaalea pohja on juuri menossa uuniin, ja ainakin taikina tuntuu täydelliseltä muna-sokerivaahtotaikinalta; ilmavalta ja kevyeltä mutta kuitenkin niin lujalta, että vatkainten kärjillä piirretyt kiekurat pysyvät taikinan pinnalla.

DSC_0275.jpg

Taikina on 6 kananmunan taikina ja tein sen kaikki aineet punniten seuraavasti:

6 kananmunaa, joiden paino on yhteensä 300 g (sattuipa kaunis tasaluku!)

70 % munien painosta sirosokeria = 0,7 x 300 = 210 g

70 % sokerin painosta gluteenitonta jauhoseosta = 147 g

sokerin ja jauhoseoksen määrän erotuksen verran perunajauhoja = 63 g

Gluteenittoman jauhoseoksen kanssa ei käsittääkseni tarvitse käyttää leivinjauhetta, joten en laittanut sitä ollenkaan, vaan vatkasin munat ja sirosokerin erityisen napakaksi vaahdoksi, johon siivilöin ja kääntelin jauhot varovasti sekaan. Jauhottamiseen käytin gluteenittomia korppujauhoja – nyt vain toivon, että kakku paistuu tasaisesti ja irtoaa kauniisti!

DSC_0273.jpg

Kaakaokakkupohjan ehdin jo paistaa ja se onnistui aivan hyvin. Gluteenittomiin leivonnaisiin tulee minusta hirveän helposti kuiva pinta, joka murenee kumottaessa ja joka siis näkyy alla olevassa kuvassa alimmaisena. Kuiva kerros jää kuitenkin leivinpaperille, joten se ei vaikuta lopullisen kakun rakenteeseen eikä ulkonäköön. Jos jollakulla silti on vinkki, jolla pinnan kuivumisen voi estää, otan sen suurella kiitollisuudella vastaan! :)

DSC_0308.jpg

Paistoin tätä 6 munan kakkua 175 asteessa 45 minuuttia, jonka jälkeen kakun keskelle työnnettyyn tikkuun ei enää tarttunut taikinaa ja reunat alkoivat irrota hieman vuoasta.

Tein tämän pohjan ilman vaakaa "kaikkea yhtä paljon" -periaatteella:

DSC_0306.jpg

Rikoin lasiin ensin kuusi munaa ja kaadoin toiseen samanlaiseen lasiin yhtä paljon sirosokeria. Kolmanteen lasiin kaadoin perunajauhoja, tummaa kaakaojauhetta sekä teelusikallisen leivinjauhetta niin, että jauhoja on yhtä paljon kuin sokeria. 

Vatkasin jälleen munat ja sokerin valkoiseksi ja napakaksi vaahdoksi, johon siivilöin jauhot kolmessa osassa. Näppituntumalla tästä taikinasta tuli hieman jämäkämpi kuin vaaleasta, mutta lopputuloksia pääsen vertaamaan vasta, kunhan vaaleakin pohja tulee uunista.

DSC_0307.jpg

Yritän ehtiä postata kakkuprojektin seuraavistakin vaiheista, mutta loppuviikko on sen verran hektinen, että seuraavat tunnelmapalaset saattavat tulla vasta juhlista.