Minä en ole suuri pitsahirmu ja en esimerkiksi ravintoloissa oikeastaan koskaan valitse pitsaa tai käy pitserioissa. Kotitekoinen pitsa on tietenkin hyvää, mutta silti moni muu ruoka menee vielä sen edelle, jos listaan omia lempiruokiani. Nyt tilanteeseen taisi kuitenkin tulla muutos, ja mietin jo, milloin olisi ensimmäinen mahdollinen ajankohta, jolloin ilkeäisin TAAS tehdä tätä mielettömän hyvää pannupitsaa!

20170908-181904.jpg

Hyvä pitsa alkaa tietenkin hyvästä pohjasta:

4 dl vettä

ripaus suolaa

2 tl yrttisekoitusta

1 pss kuivahiivaa

noin 8 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

2 rkl rypsiöljyä.

Vesi kuumennetaan vedenkeittimessä tai mikrossa 42-asteiseksi ja veteen rouhaistaan hieman suolaa ja sekoitetaan kuivahiiva, joka on ensin sekoitettu pieneen jauhomäärään. Tämän taikinan jujuna on provencelainen yrttisekoitus, jossa on muun muassa kuivattua oreganoa, basilikaa, valkosipulia ja rakuunaa. Yrtit antavat makua pohjaan, jota pannupitsassa on täytteisiin verrattuna suhteessa enemmän kuin tavallisessa pitsassa. Yhtä lailla taikinaan voisi laittaa vaikka aurinkokuivattua tomaattia pieninä paloina, ja silloin myös miedon ruoanlaittoöljyn voisi korvata tomaattien maukkaalla öljyllä.

Mausteiden sekoittamisen jälkeen taikinaan lisätään pikkuhiljaa jauhoja niin, että taikina alkaa muodostaa kiinteän pallon, joka ei enää tartu taikinaa vaivaavaan käteen. Loppuvaiheessa taikinaan sekoitetaan hieman öljyä ja sen jälkeen vielä tarvittaessa jauhoja. Taikina saa kohota leivinliinan alla noin 30 minuuttia.

Tavallista pitsaa saattaisin kohottaa paljon pidempäänkin kuin puoli tuntia, mutta pannupitsa kodotetaan toistamiseen pannulla, joten pidempi ensimmäinen kohotus ei ole tarpeen. 

Valurautainen paistinpannu voidellaan öljyllä ja pitsataikina leikataan kolmeen osaan, joista vaivataan ilmakuplat pois. Ensimmäinen taikinapala painellaan käsin öljytylle pannulle ja jätetään taas leivinliinan alle kohoamaan. Kohoamisen aikana on hyvä hetki esivalmistella täytteet. Tässä pitsassa on punasipulia, tuoretta tomaattia, artisokan sydämiä, aurinkokuivattua tomaattia, basilikaa ja Emmental-juustoa. Pohjana on tomaattikastike, joka on sekoitettu tomaattipyreestä ja ketsupista ja joka on maustettu savupaprikajauheella, omenaviinietikalla ja fariinisokerilla – kastike on niin hyvää, että voisin lusikoida sitä suoraan kulhosta!

Kohonneen pohjan päälle levitetään ensin tomaattikastike...

20170908-173954.jpg

sitten halutut täytteet...

20170908-174110.jpg 

20170908-174459.jpg

20170908-175222.jpg

joita muuten kannattaa laittaa reilulla kädellä, koska muutoin kokonaisuus on liian leipäisä. Kun pitsa on täytetty, liesi laitetaan kuumenemaan (ja myös uuni 175 asteeseen). Pitsa saa paistua ensin liedellä, jotta pannu kuumenee ja pannulla oleva öljy imeytyy pitsapohjaan ja tekee siitä ihanan rapean ja rouskuvan. Kun pitsa alkaa sihistä ja lastalla nostaessa pohja irtoaa pannun reunoista "kiinteänä" ja on väriltään kullanruskea, pitsan voi siirtää uuniin. Noin 20 minuuttia ensin keskitasolla ja lopuksi aivan ylhäällä, ja ulos tulee ruskeaksi paistunut ja herkullisilta yrteiltä ja kypsältä tomaatilta tuoksuva pitsa.

Paistinpannun kahva on tulikuuma uunin jäljiltä, joten varo koskemasta siihen paljain käsin! Pitsan voi leikata valmiiksi annospaloiksi ja käyttää paistinpannua tarjoiluastiana, ellei seuraava pitsa odota jo paistovuoroaan.

20170908-181910.jpg

Pohjassa olevat yrtit sekä öljystä syntynyt rapeus tekevät pitsasta miltei foccacciamaisen – ja voi pojat että tämä on hyvää! Koska pohjaa on paljon, on tärkeää, että se on maukasta. Ja tässä se todella on. Eikä täytteissäkään ole moittimista: mehevät tomaatit ovat pehmittäneet allansa olevat punasipulit makeiksi ja lempeiksi, aurinkokuivatut tomaatit  ja artisokat ovat suolaisia sattumia, basilika antaa pientä pippurisuutta ja täyteläinen juusto kuorruttaa koko komeuden.

20170908-182758.jpg

Ensi kerralla (jonka luulen olevan hyvinkin pian) kokeilen tehdä pohjan gluteenittomana, koska tässä käytetään kuitenkin sen verran öljyä, että luulisin sitkottomammankin taikinan olevan aivan käsiteltävää..? Jos tiedät paremmin tai sinulla on pro tipsejä aiheesta, otan ne mielelläni vastaan :)