Nyt on kun jo näin kesäistä ja lämmintä (jopa +15 astetta!), voi aloittaa jäätelösesongin. Tämä intialainen (tai joidenkin tietojen mukaan nepalilainen..?) jäädyke kulfi maistuu vadelmalta, kardemummalta ja mantelilta – ja on juuri niin taivaallisen suussasulavaa kuin makea ja kermainen jäädyke voi vain olla.

Ja helppoa on tekeminenkin! Jos jäädykkeeseen tulevat mantelilastut haluaa paahtaa, siitä kannattaa aloittaa, että ne ehtivät jäähtyä. Siispä 1 desilitra mantelilastuja kuivalle pannulle paahtumaan. Kun lastut ovat saaneet hieman väriä, ne siirretään leikkuulaudalle jäähtymään ja hieman pienemmäksi rouhittavaksi.

DSC_0318.jpg

Jäähtymisen aikana puhtaassa kulhossa vatkataan 2 desilitraa laktoositonta vispikermaa ja 1 purkki kondenssimaitoa ilmavaksi vaahdoksi. Aivan yhtä napakkaa vaahdosta ei tule kuin pelkästä kermasta, mutta ilmavaa ja kuohkeaa kumminkin. Kermaseoksen voi laittaa hetkeksi jääkaappiin odottamaan vadelmien käsittelyä.

Vadelmia tarvitaan noin 5 desilitraa, ja pakastevadelmat käyvät aivan mainiosti. Kotimaisia vadelmia ei tarvitse kuumentaa, mutta ulkomaiset kannattaa kiehauttaa ja sen jälkeen jäähdyttää. Vadelmat laitetaan siivilään, jossa marjoja möyhitään lusikalla niin, että talteen jää ihanaa, sileää, pinkkiä pyrettä ja siivilään jää kuituisa ja siemeninen massa.

DSC_0317.jpg

Vadelmapyre kaadetaan kermamassan joukkoon samoin kuin mantelilastut. Mausteeksi joukkoon laitetaan 1 teelusikallinen kardemummaa sekä pari tippaa vanilja-aromia. Jäädykemassa sekoitetaan tasaiseksi ja laitetaan pakkaseen.

Pakastusastian kannattaa olla melko laakea (Aino-jäätelörasia on aivan täydellinen!), koska se nopeuttaa pakastumista mutta ennen kaikkea sulamista. Jäädyke saa olla huoneenlämmössä noin tunnin ennen tarjoilua, jotta se on juuri kauhottavan pehmeää ja kaikki maut pääsevät oikeuksiinsa.

DSC_0320.jpg

Tätä voisin ilomielin lusikoida helteisenä kesäpäivänä parvekkeella... Mutta menee se näin sadesäällä sisälläkin... Ja ehkä juuri kardemumman ja mantelin mausteisuuden ansiosta tämä ei ole pelkkä keäjälkiruoka, vaan sopii myös kylmempiin säihin täydellisesti.