Juhannussunnuntai on aivan sopiva päivä keitellä vaikka hilloa (engl. jam), eikö vain? ;) Kun nautiskelee juhannustaikoja maltillisesti ja kohtuudella, ehtii tosiaan tehdä kaikennäköistä, ja niinpä löysin kaupasta vastustamattoman ihania kirsikoita, jotka keitin kirsikkahilloksi.

Ensin täytyy "kivestää" kirsikat, eli huuhdella ja kuivata marjat sekä poistaa niistä kivet.

DSC_0222.jpg

kirsikkahillo.jpg

Kivi lähtee näppärästä, kun halkaisee kirsikan ja sen jälkeen kovertaa kiven veitsellä tai sormen. Homma on melkoisen sottaista, joten missään ykkösvarusteissa hommaa ei kannata tehdä ;) Minä käytin tähän satsiin yhden kilon kirsikoita, ja niistä tuli perkaamisen jälkeen aika mukavasti pari litraa hillotarpeita.

DSC_0228.jpg

Kirsikoiden kaveriksi kattilaan laitetaan noin puoli desilitraa sitruunamehua, jonka annetaan höyrystyä ja kiehahtaa.

DSC_0230.jpg

Sitruunamehun jälkeen kattilaan aletaan lisätä hillosokeria, jonka pektiini hyydyttää hillon. Tähän annokseen menee noin 3-5 desiä hillosokeria sen mukaan, kuinka paksua hilloa haluaa.

DSC_0232.jpg

Kirsikoista alkaa irrota nestettä sokerin lisäämisen ja kuumentamisen myötä, ja hillon annetaan kiehua noin 15 minuuttia, jotta marjat pehmenevät ja saadaan aikaan hyvänmakuinen liemi. Hillon pinnalle syntyvää vaahtoa voi kuoria pois sitä mukaan kun sitä tulee.

DSC_0234.jpg

Minä lisäsin vartin kiehumisen jälkeen hilloon 4 senttiä kirsikkalikööriä voimistamaan kirsikan aromia, mutta sehän ei ole ollenkaan pakollista. Hillon annetaan jäähtyä puoli tuntia ja sen jälkeen se purkitetaan desinfioituihin hillopurkkeihin.

kirsikkahillo2.jpg

Njam! Ajatuksena on käyttää hilloa ainakin vaniljapannacotan kanssa ja suklaan makuparina täytekakun täytteenä - ja saa nähdä mitä kaikkea muuta sitä mieleen juolahtaa!