DSC_0181.jpg

Briossi kuulostaa joltakin vaikeasti ja monimutkaisesti valmistettavalta asialta, johon vain harvat ovat vihkiytyneet ja sen jälkeen puhuvat asiantuntevasti siitä, kuinka ainoa oikea hampurilaissämpylä on briossi ja kuinka he syövät pitkällä viikonloppuaamiaisella vain ihanan pehmeää ja kuohkeaa briossia. Noh, myytti on nyt totaalisesti kumottu näiden briossisämpylöiden muodossa.

Briossitaikinaa vaivataan pitkään ja hartaasti, ja siihen tulee hunajaa ja runsaasti rasvaa, joten se on maukas ja rakenteeltaan todella kuohkeaa ja pehmeää. Tekemistä helpottaa huomattavasti, jos voi käyttää monitoimikonetta, joka hoitaa vaivaamisen puolestasi.

DSC_0152.jpg

Pellilliseen sämpylöitä tulee 2,5 desilitraa kevytmaitoa, joka on tässä tapauksessa kylmää, koska taikinaa kohotetaan jääkaapissa yön yli. Mikäli käyttää ns. pikakohotusta, maito saa olla kädenlämpöistä. Maitoon liuotetaan 20 grammaa hiivaa (pikakohotuksessa 25 g), reilu ruokalusikallinen hunajaa, 1 teelusikallinen suolaa sekä kaksi isoa kananmunaa. Jo tässä vaiheessa sekoittaminen kannattaa tehdä yleiskoneella.

Kun ainekset ovat liuenneet maitoon, koneen tehoa pienennetään ja joukkoon lisätään pikkuhiljaa yhteensä noin 9 desilitraa jauhoja, josta noin 7 vehnä- ja loput grahamjauhoja. Grahamit kannattaa laittaa ensin, koska kaikki aina koko jauhomäärää ei tarvita. Taikinaa vaivataan tässä vaiheessa noin 10 minuuttia, mikä tuntuu ihan ikuisuudelta...

Kun taikina on kiinteää ja helposti käsiteltävää, siihen lisätään 100 grammaa huoneenlämpöistä voita ja jälleen vaivataan noin 10 minuuttia.

DSC_0153.jpg

Valmis taikina tuntuu käsiin kiinteältä, venyvältä ja sitkoiselta eikä se tartu kulhoon kiinni.

DSC_0158.jpg

Taikina saa kohota yön yli jääkaapissa, mutta huomasin, että jo neljän tunnin kuluttua valmistumisestaan taikina oli saavuttanut "maksimipisteensä".

DSC_0171.jpg

Kohonneesta taikinasta vaivataan ilmakuplat pois, ja siitä muovaillaan 12-15 sämpylää. Uunin voi laittaa lämpenemään 225 asteeseen, ja sämpylät saavat kohota leivinliinan alla uunin kuumenemisen ajan.

Juuri ennen uuniin menoa sämpylät voidellaan vedellä notkistetulla munankeltuaisella, jotta ne saavat upean kullanruskean paistovärin.

briossi.jpg

Paistuminen vie sämpylöiden koosta riippuen noin 15-20 minuuttia, ja ne voidaan nauttia uunituoreina tai vasta myöhemmin, sillä rakenne säilyy pehmeänä muutaman päivän.

DSC_0185.jpg

Toimii aamiaissämpylänä hurmaavasti, ja kuinka helposti aamupala syntyykään, kun pohjatyön on tehnyt jo edellisenä iltana! Nyt on oiva tilaisuus varmistaa helatorstain tai äitienpäivän aamun ihanin aamupala :)