Minä en todellakaan voi sanoa, että ratsastaisin uusimpien trendien aallonharjalla vaan pikemminkin tulen aina siellä mattimyöhäisten joukossa. Näin kävi myös jo aikoja sitten hehkutetun raakasuklaan kanssa, koska sain aikaiseksi kokeilla sitä eilen. Ostin joululahjaksi Leaderin raakasuklaan valmistuspaketin, ja nyt se pääsi käyttöön.

Homma oli todella helppoa (suurin haaste oli saada kiinteä kookosöljy ulos pilleripurkin muotoisesta rasiastaan. Tai oikeastaan vielä suurempi haaste on kirjoittaa tätä postausta, koska vasen etusormi sai eilen mattoveitsestä ja on nyt aivan tupelo...) ja ensimaistelujen perusteella lopputuloksin aika kiva, joten ehkä tästä voisi viritellä uudemmankin kerran kokeiluja :)

Paketin raakakaakaojauheessa on mukana jo monenmoisia makuaineita (gojimarjoja, mantelirouhetta, kookoksen kukintanektarijauhetta ja himalajan ruususuolaa), mutta halusin tehdä muutamia erilaisia versioita. Sydänmuotteihin tulee pelkkää suklaata, vasemmanpuolimmaisiin muotteihin kookoslastuja, keskimmäisiin suolattuja cashewpähkinöitä ja oikeanpuolimmaisiin kuivattuja viikunoita.

raakasuklaa.jpg

Paketissa mukana tuleva kookosöljy sulatetaan juoksevaksi vesihauteessa.

DSC_0008.jpg

Kun rasva on juoksevaa, se otetaan pois vesihauteesta ja siihen sekoitetaan myöskin paketissa tulevat raakakaakaojauhe sekä agavenektari. Sen jälkeen seosta täytyy sekoittaa melko pitkään (luulin jo että munasin jotain!) ja voimakkaasti, jotta se muuttuu rakeisesta juoksevaksi ja tasaiseksi. Toki marjat ja mantelit ja muut ovat edelleen sattumina suklaan seassa, joten niitä rakeita ei kannata säikähtää.

DSC_0010.jpg

Suklaamassa on nyt valmista, ja se kaadetaan esimerkiksi ruokalusikkaa apuna käyttäen muotteihin. Ohjeen mukaan suklaita tulisi noin 60 kappaletta, ja aika lähelle näin kävikin. 56 taisi lopullinen määrä.

DSC_0014.jpg

Suklaat saavat jähmettyä jääkaapissa yön yli, minkä jälkeen ne ovat valmiita syötäviksi.

raakasuklaa3.jpg

Sydämet jähmettyivät muotissa todella kauniiksi ja pinnasta tuli upean kiiltävä. Maku muistuttaa ehkä hieman virolaista Kalevipoika-suklaata ja on oikein hyvä, mutta rakenne on minusta kermaiseen fazerin siniseen verrattuna aika rakeinen. Taidan viedä pienen erän töihin maisteltavaksi, jotta saan usemman mielipiteen mausta :)

PS. En tee raakasuklaata enkä muitakaan "vaihtoehtoherkkuja" niiden niin sanotun terveellisyyden takia, koska esimerkiksi erilaisten makeuttajien terveellisyys suhteessa valkoiseen sokeriin on hyvin kyseenalaista. Aiheesta voi lukea selkeän ja yleistajuisen artikkelin esimerkiksi Helsingin Sanomista http://www.hs.fi/ruoka/a1429070445198. Teen siis näitä kokeiluja ihan puhtaasti uusia elämyksiä ja makuja löytääkseni :)

PPS. Raakasuklaassa ei ole lisäaineita, joten se säilyy jääkaapissa vain pari päivää syömäkelpoisena. Se tuskin kuitenkaan on ainakaan tässä taloudessa ongelma ;)