On mielenkiintoista, mistä mielenkiinto ja himo tiettyä reseptiä kohtaan syntyy. Tällä kertaa minulle kävi niin, että löysin kirpparilta aivan ihanan, punaisen silikonisen kakkuvuoan, jonka kuviointi muistuttaa kukkaa. Ja kun on vuoka, täytyy olla myös kakku. Ja jostain syystä en voinut kuvitella tekeväni mitään muuta kuin vaniljakakun, joka sitten matkan varrella terästäytyi sitruksilla.
Hiekkakakku ei varmasti ole tällaisen kakun virallinen nimitys, mutta taikina näytti useassakin tekovaiheessa aivan hiekalta, joten ristin kakun hiekkakakuksi.
Ensimmäiseksi vatkasin sähkövatkaimella 75 grammaa pehmeää voita ja 3,5 desilitraa vehnäjauhoa, johon olin sekoittanut teelusikallisen leivinjauhetta ja ripauksen suolaa. Tässä vaiheessa taikina oli melko hienojakoista hiekkaa; juuri sellaista, jolla olisi mukava tepastella paljain varpain lämpimällä rannalla.
Seuraavaksi vatkasin joukkoon 2 desiä tavallista sokeria. Sokeri sai hiekanjyväset kasvamaan hieman suuremmiksi, ja hiekka muuttui karkeammaksi.
Seuraavaksi vatkasin sekaan yksitellen 2 kananmunaa, jolloin hiekka muuttui lähinnä savimömmöksi.
Lopuksi sekoitin joukkoon 1,2 desiä kevytmaitoa, johon liuotin teelusikallisen vaniljasokeria ja yhden vaniljatangon siemenet. Taikinaa kannattaa maistaa maidon lisäämisen jälkeen, jotta vaniljan maku on riittävän voimakas :) Toki vanilja-aromilla saa äkkiä lisäytyä, jos sellaista haluaa käyttää ;)
Kaadoin noin puolet taikinasta voideltuun vuokaan ja lisäsin kakkuun sitrussydämen :) Laitoin ohuen kerroksen lemon curdia eli sitruunatahnaa, jonka päälle raastoin vielä klementiinin kuorta, joka on yksi ehdottomia lempparimakujani näin joulun aikaan. Sitten vain loput taikinasta kanneksi päälle, ja kakku uuniin 200 asteeseen 30 minuutiksi.
Kakku irtosi jäähtyneenä vuoasta kuin unelma, ja lemon curd oli uunissa tehnyt kakun pinnasta ihanan kiiltävän! Kukkakuvio erottuisi paremmin isommasta kakusta, mutta pintakuvio on silti terälehtimäinen ja kiva.
Kakun kaveriksi pilkoin uutta tuttavuuttani, pomeloa.
Pomelo on etualalla näkyvä suuri, vihreä sitrushedelmä, jollaisesta en ollut aiemmin koskaan kuullutkaan! Nyt se kuitenkin tarttui kaupasta mukaan ja osoittautui sisältä kauniin vaaleanpunaiseksi ja greippiä vähemmän karvaaksi etelän hetelmäksi.
Kakun vaniljainen makeus ja pomelon kirpeys ja raikkaus täydentävät ihanasti toisiaan :)
Myös kakun keveä ja ilmava rakenne tuntuu tuhdin ja suklaisen brownien jälkeen keveältä kuin pumpuli.
"Herkkuja voi syödä paljon, kun tekee niistä tarpeeksi erilaisia keskenään" -Iida, 12/2014
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.