Huomenna on kauan odotetut pikkujoulut! Itse juhlien lisäksi olen odottanut vähintään yhtä kovasti juhlia edeltävää touhotusta:mitä pukisin päälleni, mitä koristeita ja muuta rekvisiittaa tarvitsen ja, ennen kaikkea, minkälaisen menyyn loihtisin!

Tänään tein sellaiset suolaiset ja makeat, jotka tarvitsevat aikaa hyytyäkseen ja jähmettyäkseen. Aloitin makealla valkosuklaa-karpalohyydykekakulle, jonka tekeminen alkaa jo melkein perinteeksi muodostuneen keksipohjan teolla:

200 g murskattuja piparkakkuja ja

75 g sulaa voita sekoitetaan muruseokseksi ja painellaan irtopohjavuoan pohjalle.

IMG_1102.jpg

Täytteeseen tulee:

200 g valkosuklaata

250 g maustamatonta tuorejuustoa

250 g maitorahkaa

2 dl vispikermaa

0,5 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

2 rkl kiehuvaa vettä

4 liivatelehteä.

Laitoin ensin valkosuklaan sulamaan, jotta se ehtii jäähtyä ennen täytteeseen päätymistään. Samalla on hyvä hetki laittaa myös liivatelehdet kylmään veteen likoamaan, jotta ne ei löydy kivikovina levyinä täytteen muuten ollessa jo valmis ;)

IMG_1103.jpg

Seuraavaksi vatkasin kermavaahdon. Toisessa kulhossa vatkasin tuorejuuston, rahkan ja sokerin tasaiseksi massaksi, johon sekoitin ihanan makean ja tahmean valkosuklaasulan.

IMG_1104.jpg

Valkosuklaan jälkeen liuotin liivatelehdet tilkkaan kiehuvaa vettä ja kaadoin (hieman jäähtyneen eli noin mehukeiton paksuisen) nesteen massaan. Kermavaahdon kääntelin joukkoon ihan viimeiseksi, koska näin kakun rakenteen saa pysymään ihanan kuohkeana ja ilmavana :)

Sitten vain ihanan valkosuklainen ja makea massa keksipohjan päälle ja jääkaappiin hyytymään vähintään pariksi tunniksi.

IMG_1105.jpg

Hyytymisen aikana tein suolaisen hyydykeherkun, joka kuuluu ehdottomana osana kaikkiin meidän perheemme juhliin; ei ole rippijuhlia, ylioppilasjuhlia tai valmistujaisia, joissa ei saisi lohihyydykekakkua. Myös edellisvuoden joulupöytään päätyi samalla ajatuksella valmistettu lohijäädyke, joka maistui mainiolta muiden kylmien kalaherkkujen kanssa.

Pohja:

175 g hapankorppuja

75 g sulatettua voita

Täyte:

250 g kylmäsavulohta (tai graavilohta, jos pidät siitä enemmän)

1 pieni punasipuli

tilliä

ruohosipulia

250 g ruohosipulituorejuustoa (tai maustamaton, jolloin tuoreita yrttejä enemmän)

2 dl vispikermaa

ripaus suolaa

mustapippuria

2 rkl sitruunamehua

4 liivatelehteä

Kakun voisi tietenkin tehdä irtopohjavuokaan, mutta koska minun irtopohjavuoassani on jo valkosuklaakakku hyytymässä, tein muffinipeltiä ja paperisia muffinivuokia hyödyntäen pieniä, individuaalisia lohihyydykekakkuja.

Laitoin muffinipellin syvennyksiin paperivuoat, ja jokaisen vuoan pohjalle painelin murskatuista (kovia olivat käsinpelillä murskata!) hapankorpuista ja voista tehdyn pohjan. Jälleen pohjat jääkaappiin odottamaan ja samalla liivatelehdet kylmään veteen likoamaan.

Täytteeseen pilkoin punasipulia, tilliä ja ruohosipulia sekä puristin sitruunamehun liivatelehtien liuottamista varten.

IMG_1112.jpg

Pilkoin myös kylmäsavulohen pieniksi "kuutioiksi", ja yhdistin sen ja mausteet tuorejuuston kanssa massaksi.

lohimousse.jpg

Vaikka massa on tässä vaiheessa todella paksua ja siinä on sattumia enemmän kuin tuorejuustoa, sekoitin silti kuumaan sitruunamehuun liuotetut liivatelehdet tähän massaan, ja lisäsin toisessa kulhossa vaahdotetun kermavaahdon viimeiseksi. Näin rakenne pysyy ilmavana, aivan kuten makeassa hyydykekakussakin :)

Suolaisuus kannattaa maistaa, koska kerman maitomaisuus on hieman ällöttävä, jos suolaa on lian vähän. Minun reseptissäni kylmäsavulohesta ja maustetusta tuorejuustosta tuli kuitenkin jo sen verran suolaa, että lisäsin sitä vain aavistuksen verran. Mustapippuria sen sijaan laitoin reilummalla kädellä, koska pidän sen mausta.

IMG_1116.jpg

Sököttelin valmista lohihyydykemassaa kahden lusikan avulla hapankorppupohjien päälle. Annoksesta tuli 15 muffinsivuoallista, ja massaa jäi reilu desin verran yli. Siitä tullee jonkinlaisia suupaloja mallasleivän kanssa :)

Kun suolaiset menevät jääkaappiin, makea tulee ulos viimeistelyä varten. Ensin ripottelin jo jonkin verran hyytyneen kakun päälle jäisiä karpaloita. Karpalot ovat sokeroimattomia, koska valkosuklaa on niin makeaa.

IMG_1109.jpg

Karpaloiden päälle tein glögihyytelön, joka tosin piti tehdä kaksi kertaa, koska ensimmäisessä erässä sattui laskuvirhepaholainen, ja hyytelö valui irtopohjavuoan saumasta pitkin pöytää... Laitoin siis sujuvasti 2 dl nestettä ja 1 liivatelehden...

IMG_1110.jpg

Oikeaan versioon tulee 3/4 dl punaista glögitiivistettä ja 1/4 dl kiehuvaa vettä, johon on liuotettu yksi liivatelehti. Kun glögi on jäähtynyt ja paksuuntunut hieman, lusikoin sen varovasti karpaloiden päälle. Toisella yrittämällä homma sujui jo paremmin, mutta aivan kakun reunoille en uskaltanut glögiä laittaa, joten siellä on taiteellinen valkoinen reunus ;)

IMG_1117.jpg

Sitten taas jääkaappiin hyytymään ja odottamaan huomista :)

Mutta ei siinäkään vielä kaikki! Jouluun kuuluu olennaisesti suklaa, joten myös pikkujouluissa täytyy olla jotain suklaista. Koska myös rusinat kuuluvat (glögin höysteenä) jouluun, ajattelin yhdistää nämä kaksi asiaa rommirusinafudgeen.

Lämmitin kattilassa 150 grammaa rusinoita ja noin desilitran rommia sen verran, että alkoholi ei kiehu mutta rusinat pehmenevät ja alkavat imeä rommia sisuksiinsa.

IMG_1107.jpg

Annoin rusinoiden muhia rommin kanssa kelmun alla nelisen tuntia, ja se onkin pisin vaihe näiden superhelppojen fudgejen teossa. Ohjeesi on peräisin täältä http://cebic.vuodatus.net/lue/2010/02/rommirusina-fudget ja se on aivan taivaallinen!

350 g leivontasuklaata

1 prk kondenssimaitoa ja

2 rkl voita sulatetaan kattilassa miedolla lämmöllä paksuksi, suklaiseksi ja kiiltäväksi herkuksi.

IMG_1118.jpg

Herkkuun lisätään rommissa maustuneet rusinat, kaadetaan leivinpaperille vuorattuun astiaan ja laitetaan jääkaappiin jähmettymään ainakin yön yli.

IMG_1120.jpg

Yritän malttaa mieleni ja näppini kurissa, mutta voi olla, että aamulla joudun hieman kyllä testimaistamaan tätä ah-niin-ihanaa herkkua! :) Leikkaaminen onnistuu hyvin kokkiveitsellä, ja palat voi tarvittaessa pyöritellä tomusokerissa, jos ne meinaavat tarttua toisiinsa leikkaamisen jälkeen. Itse ainakin ilahtuisin myös tällaisesta lahjasta... Vink vink ;)