Päätin jo viikolla, että teen tänä viikonloppuna Sikke Sumarin ihanaista sitruuna-ricottapiirakkaa, josta olen postannut jo kerran aiemminkin (http://reseptinjahellanvalista.vuodatus.net/lue/2014/03/uusi-ystavani-ricotta). Nyt ricotta ei ole enää uusi tuttavuus, vaan jo vanha tuttu, joka sitruunan yhdistettynä on varma tae keväästä.

Taikinaan:

300 g vehnäjauhoja

100 g voita

200 g sirosokeria

3 kananmunan keltuaista

Täyte:

500 g ricottatuorejuustoa

100 g sirosokeria

3 rkl limoncello-likööriä

1 sitruunan kuori raastettuna + loraus mehua.

Ohje on superhelppo: pohjan ainekset nypitään käsin murumaiseksi taikinaksi, josta puolet painellaan suuren piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Päälle kaadetaan täyte, jota varten sekoitetaan ainekset keskenään. Alkuperäiseen ohjeeseen ei tule limoncellon lisäksi sitruunanmehua, mutta koska olen suurten makujen ystävä, haluan täytteessä olevan voimakas sitruunan maku ja siksi lisäsin myös sitruunanmehua. Kauheasti sitä ei kuitenkaan kannata laittaa, jotta täytteestä ei tule liian vetelää. Loppu murumaisesta pohjaseoksesta kaadetaan täytteen päälle, ja piirakkaa paistetaan 175-asteisessa uunissa 30-40 minuuttia tai niin kauan, että pohja(kin) kypsyy ja pinta saa kauniin värin.

DSC_0021.jpg

Raikasta, sitruksista, makeaa, samettista, täyteläistä - kaikkea tätä yhdessä lusikallisessa.

Mutta - tässä vaiheessa kehiin astuu se mutta - luin eilen aamulla Savon Sanomia, ja silmilleni hyppäsi suklaapiirakan resepti, jota täytyi heti päästä testaamaan. Juuri aiemmin oli ollut puhetta uudesta mokkapalareseptistä, johon kuorrutuksen sijaan päälle tulee marenki, joten ajatukset olivat jo valmiiksi virittyneet herkiksi suklaa-mokkaleivonnaisille. Sitä paitsi resepti kuulosti niin yksinkertaiselta ja kaikki aineksetkin löytyivät kaapista, joten raikas sitruunapiirakka sai kilpailijakseen runsaan ja täyteläisen kahvi-nutellaherkun:

Pohja:

2 kananmunaa

2 dl sirosokeria

100 g sulaa voita

3 dl vehnäjauhoja

0,5 dl tummaa kaakaojauhetta

1,5 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

2 dl kylmää kahvia

Kuorrutus:

200 g Nutellaa tai vastaavaa suklaa-pähkinälevitettä

valko- ja tummaa suklaata rouhittuna

suolapähkinöitä rouhittuna.

DSC_0005.jpg

Pohjasta tulee todella mehevä, koska munat ja sokeri vatkataan ensin vaahdoksi, ja vaahtoon lisätään ensin rasva ja sen jälkeen vuorotellen jauhot ja kahvi. Koska nestettä tulee aika paljon, taikina on löysää, mutta se paistuu todella kauniiksi 15 minuutissa 200-asteisen uunin alatasolla, ja ulos tulee mehevä ja todella pehmeä piirakkapohja.

DSC_0012.jpg

Jäähtyneen pohjan päälle levitetään hyvin notkistettua (!) Nutellaa, koska jääkaappikylmä tai muuten kova levite vain rikkoo piirakan pinnan ja jää isoiksi kökkäreiksi. Tahmean kuorrutuksen päälle sirotellaan alkuperäisen ohjeen mukaan 50 grammaa tummaa suklaata ja 0,5 - 1 desiä pähkinöitä ja minun ohjeeni mukaan noin 50+ grammaa tummaa- ja valkosuklaata sekä kourallinen erilaisia suolapähkinöitä.

DSC_0014.jpg

suklaapiirakka.jpg

Kahvista, suklaista, täyteläistä, pähkinäistä, suolaista - kaikkea tätä yhdessä lusikallisessa.

DSC_0026.jpg

Kumpaan näistä sinä lusikkasi mieluummin kallistaisit? :)