Pannukakut ja letut erilaisilla suolaisilla ja makeilla täytteillä tuntuvat olevan nyt muodissa. Jyväskylään on avattu pannukakkutalo ja myös Kuopio on saanut oman, muumiteemaa edustavan pannukakkupaikkansa. Myös ulkomaisissa ravintoloissa ja keittokirjoissa tuntuu vilisevän erilaisia krepsejä, lettuja ja vohveleita. Perinteiset letut ovat kuitenkin kaikkein ihanimpia, ja niitä nautiskelin tänään vapaapäiväni kunniaksi.

DSC_0120.jpg

Lettutaikinassa on 5 desiä kevytmaitoa, 2 kananmunaa, noin 2,5 desiä vehnäjauhoja ja ripaus suolaa. Kaikki ainekset vain vispataan sekaisin kuohkeaksi ja kuplivaksi taikinaksi.

DSC_0109.jpg

Taikina saa kuplia ja turvota puoli tuntia, minkä jälkeen se on valmista paistettavaksi. Onko oikea lettu suuri, paistinpannun kokoinen vai pieni, erillisellä lettupannulla paistettu, on ikuisuuskysymys, johon vastauksia on varmaan yhtä monta kuin on syöjiä. Tänään tehtiin pieniä, koska niitä jaksaa syödä (muka) enemmän ;)

Paistamiseen tarvitaan kuuma pannu, reilusti voita ja vähintään yhtä paljon malttia. Kunnon paistoväri sen olla pitää!

DSC_0118.jpg

Muumimamman tapaan nautiskelin "lättyjen" päällä mansikkahilloa ja kermavaahtoa, mutta oli pöydässä modernimpia syömämiehiä varten myös esimerkiksi nutellaa ja vaahtokarkkimassaa...

DSC_0123.jpg

DSC_0124.jpg

PS. Tämä olisi voinut olla myös kesän ensimmäinen ulkona tehty postaus, mutta kun lämpömittari näyttää +13 ja tuuli tulee miltei suoraan pohjoisesta, jään edelleen malttamattomana odottamaan ulkonasyöntikelejä...