Maku-lehdessä (2/14) oli kertakaikkisen ihana resepti, joka päätyi ensikokeilun jälkeen parhaiden reseptien X-files-kansioon: dumle-maapähkinäkakku suklaakuorrutteella.

p%C3%A4hkin%C3%A4kakku.jpg

Kakku tehdään vatkaamalla pehmeä margariini, maapähkinävoi ja sirosokeri keskenään, lisäämällä joukkoon kananmunat yksitellen voimakkaasti vatkaten ja lopuksi lisäämällä vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri sekä loraus kermaa.

Maapähkinävoi antaa rutkasti makua taikinaan, mutta sen lisäksi kakkuun tehdään vielä sisälle pieni yllätys! Kakkuun nimittäin tulee dumle-karamelleista toffeinen sydän, ja voitte vain kuvitella miten hyvältä makea toffee ja maapähkinä maistuvat yhdessä!

IMG_1499.jpg

Taikinasta kaadetaan puolet hyvin voideltuun ja jauhotettuun vuokaan, ja sen jälkeen dumlet asetellaan "uomaan", jonka taikinaan voi tehdä esim. nuolijalla tai veitsellä.

IMG_1501.jpg

Toffeeydän peitetään lopulla taikinalla, ja jos toffeepalasia jäi yli, ne voi painella taikinan pinnalle.

IMG_1502.jpg

Kakku saa paistua 175-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia. Tämä yksilö irtosi vuoastaan harvinaisen täydellisesti; kakku näyttää syötävän hyvältä jo ilman minkäänlaisia kuorrutuksia!

IMG_1524.jpg

Ja "arkiversion" kakusta saakin juuri näin, ilman kuorrutusta. Näin kakku on myös helppo kuljettaa, joten työkavereiden tai ystävien ilahduttaminen käy käden käänteissä ;) Mikäli kakusta kuitenkin haluaa oikein eksklusiivisen herkkuversion, kuorrute keitetään suklaasta, voista ja kermasta, ja se kaadetaan jäähtyneenä täysin jäähtyneen kakun päälle. Koko komeuden kruunaavat rouhitut suolapähkinät, joista tässä kakussa on cashew-pähkinöitä.

IMG_1526.jpg

Tämä kakku tuli oman porukan syötäväksi, joten kuorrutin kakun suoraan tarjoilulautaselle. Jos kakun haluaa juhliin tai muuten vain hienommaksi (ja haluaa nuolla kaiken valuvan kuorrutteen...), kakku kannattaa kuorruttaa vaikka leivinpaperin päällä ja vasta myöhemmin siirtää tarjoilulautaselleen.

Yksittäisessä viipaleessa näkyy hyvin kakun sisällä oleva toffeeyllätys, jonka makeus sopii sanoinkuvaamattoman hyvin yhteen suolaisten pähkinöiden kanssa.

p%C3%A4hkin%C3%A4kakkupala.jpg

Tätä kuivakakkua ei todellakaan voi kuivuudesta syyttää! Tässä vielä resepti, joka löytynee myös Maku-lehden nettisivuilta.

Dumle-maapähkinäkakku

150 g margariinia

2 dl sirosokeria

1 dl maapähkinävoita

2 kananmunaa

4 dl vehnäjauhoja

1,5 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

1 dl kermaa

+ 10 dumle-karkkia pilkottuna

Kuorrute:

100 g leivontasuklaata

0,5 dl kermaa

25 g voita

+ kourallinen rouhittuja suolapähkinöitä.