Viktoriankiisseli on riisipuurosta ja kermavaahdosta valmistettua jälkiruokaa, joka maustetaan vaniljalla ja sitruunankuorella. Tai ainakin niin minä luulen ja minun käsitykseni viktoriankiisselistä on. En ole koskaan aiemmin tainnut syödä, mutta olen kuullut siitä ja pidän hurjasti teollisista RiisiFrutti-riisivanukkaista, joten ajattelin kokeilla. Tämä voi siis olla hyvin kaukana alkuperäisestä tai "oikeasta" viktoriankiisselistä, mutta kukaan älköön siitä mieltänsä pahoittako.

DSC_0408.jpg

Keitin riisipuuroa viikolla ruoaksi, ja sitä jäi yli noin 300 gramman annos, ja siitä tulee neljä pientä jälkiruokamaljallista. Puuron keitin hyvin yksinkertaisella ohjeella:

2 dl puuroriisiä

2 dl vettä

1 litra laktoositonta kevytmaitoa

1,5 tl suolaa.

Jos puuroa keittää varta vasten jälkiruokaa varten, sekaan voisi laittaa yhden vaniljatangon siemenineen. Tässä tapauksessa kun puuro on keitetty pääruoaksi ja loppu jäähdytetty, kylmän puuron sekaan laitetaan tomusokeria, vaniljasokeria ja/tai vanilja-aromia sekä sitruunankuorta.

DSC_0402.jpg

Ja koska puuro on luonnollisesti hyvin mietoa, makujen ja makeuden kanssa kannattaa olla varovainen. Mieluummin laittaa ensin vaikka hieman niukasti, ja tarvittaessa lisää maistelun jälkeen jotakin (eli juuri niin kuin allekirjoittanut EI tehnyt ensimmäisellä yrityksellä...). Kolmeensataan grammaan puuroa laitoin:

1 rkl tomusokeria

1 tl vaniljasokeria

2 tippaa vanilja-aromia

1 maustemitallinen sitruunankuorta.

Mausteet sekoitetaan puuron joukkoon, ja puuro laitetaan jääkaappiin hetkeksi odottamaan. Sitten vatkataan kerma vaahdoksi, ja kerman määrä riippuu varmasti omasta mieltymyksestä ja halutusta kiisselin rakenteesta. Minä vatkasin yhden desilitran laktoositonta vispikermaa melko löysäksi vaahdoksi, ja määrä tuntuu aivan sopivalta, mutta vaahto saisi ehkä olla hieman napakampi. Kermavaahto käännellään puuron joukkoon, ja sitä ei siis kannata makeuttaa ollenkaan, vaan mieluummin lisää tomusokeria tai vaniljaa valmiiseen kiisseliin, jos maku tuntuu liian valjulta.

DSC_0403.jpg

Ilmeisesti joissakin resepteissä viktoriankiisseli tarjotaan rusinasopan kanssa, mutta minun käsityksissäni sen kanssa tarjotaan marjahilloa esimerkiksi mansikoista tai mustikoista.  Ja mansikka kun on sopivasti kauniin joulunpunainen, niin valitsin sileää, kiiltävää mansikkahilloa!

DSC_0407.jpg

Rakenne on notkeampi kuin esimerkiksi RiisiFruttien, joihin tätä vertaan. Teollisessa valmisteessa on tosin varmasti erilaisia sakeuttamisaineita tai liivatetta, joita en missään nimessä tähän jälkiruokaani halua. Kiisseli on siis oikein osuva nimi, koska rakenne on hyvin lusikoitavan kiisselimäinen. 

DSC_0411.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maku on hieman vaniljakiisselimäinen (tuo mieleeni Enkelinposki-nimisen paksun vaniljakiisselin, jota mummoni teki minulle, kun olin pieni <3), ja sitruunankuori antaa todella ihanan raikkauden ja aromin kiisselille. Hillo on kyllä ihan ehdoton kaveri tälle, koska muutoin jälkiruoka olisi liian maitoinen ainakin minun makuuni. Mutta ehdottomasti sellainen jälkiruoka, joka sopii joulunalusaikaan täydellisesti ja jota haluan tehdä uudelleen.

DSC_0410.jpg

Kuka lie se Viktoria, jonka mukaan jälkiruoka on saanut nimensä...?