Keittoruoat kuuluvat ehdottomasti minun syksyyni. Keitot lämmittävät ihanasti, ovat joutuisia ja helppoja tehdä - ja niitä voi varioida loputtomasti. Ostin viikonlopuksi aivan itselleni tuntemattoman raaka-aineen, myskikurpitsan, josta sukeutui samettisen pehmeä ja sileä myskikurpitsakeitto.

Alkuun on vaikea liittää määritettä samettinen kyseiseen kasvikseen, koska raakana kurpitsa on jäätävän kova! Tarvitaan suuri ja terävä veitsi sekä voimakkaat otteet, jotta kurpitsan saa pilkottua ja siemenet koverrettua pois.

DSC_0179.jpg

Siemenet voi toki säästää ja paahtaa erikseen; ne maistuvat mainiolta vaikka kurpitsakeiton päällä. Tällä kertaa minä paahdoin vain kurpitsalohkoja. Ne olivat 200-asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia, jotta ne saivat hieman väriä ja pehmenivät käsittelykelpoisiksi.

DSC_0180.jpg

Paahdetut kurpitsat kuoritaan ja leikataan pienemmiksi paloiksi, jotta niiden keittäminen ei veisi tolkuttoman kauan. Reilujen kuutioiden kypsyminenkin vie nimittäin noin 20 minuuttia.

Ennen kurpitsoja kattilaan kuitenkin laitetaan valkosipulia ja salottisipulia kuullottumaan oliiviöljyyn. Vasta sen jälkeen lisätään kurpitsat ja kasvislientä niin, että kurpitsat peittyvät. Keittoa voi maustaa esimerkiksi sitruunanmehulla, hunajalla ja erilaisilla yrteillä, mutta minä halusin ensimmäisestä myskikurpitsakeitostani hyvin perusversion, jotta kurpitsan oma mieto mutta miellyttävän juuresmainen maku pääsee esiin. 

Keiton annetaan kiehua hiljalleen sen aikaa, että kurpitsat ovat pehmeitä. Sen jälkeen keitto soseutetaan esim. sauvasekoittimella samettisen tasaiseksi ja kuumennetaan kiehuvaksi.

DSC_0182.jpg

Lisäkkeeksi kullanruskeaksi paahdettua leipää ja syksyinen lounas on valmis :) 

Myskikurpitsakeitto

1 kokonainen myskikurpitsa

3 pientä salottisipulia

1 valkosipulin kynsi (tai 2 pientä)

oliiviöljyä kuullottamiseen

8-10 dl kasvislientä.

PS. Porkkana sopisi pienenä määränä tähän keittoon varmasti erittäin hyvin, koska se toisi pientä makeutta. Myskikurpitsa ei nimittäin ole ollenkaan makea kuten bataatti tai porkkana, mikä toisaalta on todella ihanaa vaihtelua kasvissosekeitoissa.