Meillä äitienpäivää juhlitaan tällä kertaa voileipäkakun ja hieman uuden tyyppisen täytekakun voimin. Äidiltä kysyin apua vain mielipiteinä makuasioissa, mutta muutoin sain toteuttaa kaiken oman mieleni mukaan. Leipomus"maratooni" alkoi perjantai-iltana marengin teolle, jotta se saisi paistamisen jälkeen jäädä koko yöksi uuniin jäähtymään ennen kakun päälle päätymistään.
Vatkasin kolme valkuaista kovaksi vaahdoksi, johon pikkuhiljaa ripottelin 1 1/4 desilitraa sirosokeria. Kokeilin perinteisellä kikalla eli kulhon ylösalaisen kääntämällä että vaahto on riittävän kovaa, ja koska se pysyi kulhossaan, se oli valmista uuniin.
Tein marenkivaahdosta ympyrän, jonka halkaisija on noin 18 senttiä, ja paistoin 125 asteessa puolitoista tuntia. Tästä määrästä massaa tulee melko paksu levy, mutta niin saa tullakin, koska siitä tulee täytekakun kansi.
Marenki sai tosiaan olla yön yli uunissa, minkä jälkeen seuraavana päivänä homma jatkui. Seuraavaksi porisemaan tuli täytekakun täyte eli miljonäärin kinuski, kuten sitä kutsun. Kinuski tehdään keittämällä kondensoitua maitoa tölkissään 3 tuntia (kyllä vain, 3 tuntia) ja sen jälkeen jäähdyttämällä. Lopputulos on ihanan paksua ja makean tahmeaa kinuskia, jota allekirjoittanut voisi lusikoita suoraan tölkistä :)
Jotta suolainen voileipäkakkukin pääsee aluilleen, seuraavaksi kannattaa keittää kakun kostukkeeksi tuleva liha- tai kasvisliemi (keitin 5 dl, mutta vähempi kyllä riittää), jotta se ehtii kunnolla jäähtyä. Tästä siis postauksen otsikko multitasking: tein suolaista ja makeaa ristikkäin ja limittäin ja lomittain ja yhden vaiheen tekeytyessä aloitin seuraavaa ja toisen jäähtyessä tein kolmatta. Ihanaa hallittua suheerausta!
Lihaliemen jäähtyessä tehdään täytekakun pohja, joka on superhelppo. Marengeista jääneet kolme keltuaista vatkataan 1 1/4 desilitran sokeria kanssa vaaleaksi vaahdoksi, johon lisätään kattilassa sulatettu ja jäähdytetty massa 150 grammasta voita ja 150 grammasta tummaa suklaata. Lopuksi taikinaan sekoitetaan 1 dl mantelijauhetta. Taikina on melko löysää ja mantelijauhon takia jää väkisin vähän karheaksi, mutta paistamisen jälkeen kakku on rakenteeltaan mainion mutakakkumainen ja maistuu sekä suklaalle että mantelille.
Paistamiseen käytin irtopohjavuokaa, jossa oli leivinpaperi pohjalla, jotta kakku on helppo nostaa pois vuoasta. Paistoaika on noin 25 minuuttia 175 asteessa.
Kakkupohjan jäähtyessä palasin taas suolaisen kakun pariin, josta kaikki muu paitsi kostutusliemi oli vielä tekemättä. Ensin tein täytteet jääkaappiin odottamaan:
Tomaattitäyte:
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
1/2 dl punasipulihakkelusta
1/2 dl tuorekurkkua
200 g aurinkokuivattu tomaatti -tuorejuustoa
100 g kermaviiliä
Raaka-aineet pilkotaan hienoksi ja sekoitetaan keskenään sekoitettuihin kermaviiliin ja tuorejuustoon. Maustoin täytettä maustemitallisella mustapippuria.
Kinkkutäyte:
200 g ylikypsää kinkkua
100 g juustoraastetta
1/2 dl suolakurkkua
2 rkl sinappia
200 g yrittituorejuustoa
100 g kermaviiliä
Jälleen kinkku ja suolakurkut pilkotaan pieneksi ja sekoitetaan tuorejuustosta, kermaviilistä ja sinapista tehtyyn massaan. Lopuksi lisätään juustoraaste ja halutessaan muita mausteita.
Kun täytteet olivat jääkaapissa tekeytymässä, leikkasin pohjaksi tulevasta leivästä (käytin grahampaahtoleipää, mutta esim. ruisleipäkin kävisi hyvin) kuoret pois. Niistä tein tänään krutonkeja salaatin päälle, eli mitään ei heitetä hukkaan ;) Kun kaikki oli valmiina, ei puuttunut muuta kuin kakun kokoaminen!
Jokainen leipäkerros kostutetaan kevyesti lihaliemellä ja laitetaan eri kerroksiin vuorotellen tomaatti- ja kinkkutäytettä. Näistä täytemääristä tulee neliönmuotoiseen kakkuun viisi leipäkerrosta eli tarvitaan 20 leipäpalaa.
Täytettä ei kannata levittää ihan reunaan asti, jotta se ei pursua yli, kun seuraava leipäkerros laitetaan sen päälle. Vaikka eipähän se vaarallista ole, koska loppujen lopuksi kakku kuitenkin kuorrutetaan, joten pienet kauneusvirheet jäävät piiloon. Ja minusta kakut saavat myös näyttää siltä, että ne ovat itse tehtyjä, koska muutoinhan ne voisi ostaa valmiina...
Lauantain viimeisinä töinä täytetty voileipäkakku meni yöksi jääkaappiin kelmupeitteessä tekeytymään ja täytekakun osat kohtasivat toisensa. Jäähtynyt pohja irrotetaan vuoasta ja sen päälle sivellään kerros kinuskia.
Kinuski on to-del-la makeaa, joten sen kanssa ei kannata liioitella, mutta toisaalta sitä tarvitaan, jotta marenki pysyy kakun päällä eikä liu'u matkoihinsa. Toinen vaihtoehto olisi käyttää kakussa tuoreita marjoja tai haluamansalaista hilloa, kuten Helsingin Sanomien (8.5.2014) vastaavanlaisessa äitienpäiväkakun ohjeessa oli. Kinuskin päälle asetetaan siis marenkilevy, minkä jälkeen myös makea kakku saa mennä yöksi tekeytymään jääkaappiin.
Tälle päivälle ei siis jäänyt muuta kuin kakkujen viimeistely, ja loppupäivä jää herkuista nauttimiseen. Aikainen lintu siis todellakin nappaa madon tässä tapauksessa :)
Voileipäkakun kuorrutuksessa jatkoin samaa tomaattilinjaa, joka oli alkuperäinen ajatus ja punainen lanka koko kakussa. Tein aurinkokuivatun tomaatin makuisesta tuorejuustosta (200g; samanlaista kuin tomaattitäytteessä) ja noin kahdesta ruokalusikallisesta majoneesia levitettävän massan, jonka levitin kakun pinnalle. Päälle leikkasin kirsikkatomaatteja ja kinkkutäytteessä käytetystä ylikypsästä kinkusta muutaman rullan antamaan vihiä siitä, millaisia makuja kakun sisältä löytyy.
Makea kakku puolestaan sai pinnalleen aavistuksen sulatettua tummaa suklaata ja paahdettuja mantelilastuja, jotka kumpikin antavat suuntimoita kakkupohjan makumaailmasta.
Herkut miellyttivät päivänsankaria, ja täytyy itsekin sanoa, että harvoin saa näin herkullista aamupalaa kuin tänään. Päivästä ei voi tulla muuta kuin onnistunut, jos aamunsa saa aloittaa suolaisella ja makealla täytekakulla :) Oikein maistuvaa ja nautintojen täyteistä äitienpäivää kaikille äideille ja äidinmielisille!
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.