Sunnuntaiaamuna on ihanaa saada tuoreita lämpimäisiä aamiaispöytään, mutta liikaa vaivaa leipomisesta ei saa olla. Yksi hyvä konsti on tehdä taikina jo edellisiltana ja kylmäkohottaa sitä yön yli, mutta yhtä lailla näpsäkästi syntyvät pikaiset porkkanasämpylät.

DSC_0958.jpg

Taikina on helppo ja nopea valmistaa, koska kaikki ainekset vain sekoitetaan keskenään. Sämpylöitä ei myöskään tarvita vaivata eikä muotoilla, vaan ne ainoastaan lätkitään möykyiksi pellille ja paistetaan kullanruskeiksi ja meheviksi sämpylöiksi:

5 dl +42-asteista vettä

1 pss kuivahiivaa

1 rkl hunajaa

1,5 tl suolaa

0,5 dl oliiviöljyä

1 raastettu porkkana

3 dl kaurahiutaleita

3 dl vehnäjauhoja

2 dl grahamjauhoja

2 dl kolmen viljan lesettä.

Sekoita kuumaan veteen hiiva, hunaja ja suola. Lisää loput ainekset ja sekoita taikina pikaisesti tasaiseksi - riittää, kun ainekset ovat sekaisin. Ota taikinasta lusikalla 9 tasakokoista möykkyä ja lado ne pellille riittävän etäälle toisistaan. Tai koko taikinan voi levittää myös tasaiseksi levyksi, jolloin siihen voi taikinapyörällä "merkitä" palasten rajat ennen paistamista. 

Taikina saa kohota pellillä puoli tuntia ennen paistamista, ja juuri ennen uuniin laittoa sämpylät voidellaan vedellä ja päälle ripotellaan seesaminsiemeniä.

Paistoaika on noin 18-20 minuuttia 225-asteisen uunin keskitasolla. Valmiit sämpylät ovat kullanruskeita ja tuntuvat suhteellisen kevyiltä. Sisältä sämpylät ovat porkkanaraasteen ansiosta kypsänäkin todella meheviä, mikä saattaa hämäävästi saada sämpylän näyttämään kypsänäkin hieman taikinamaiselta.

Kypsiä ne kuitenkin ovat, ja herkullinen sunnuntaiaamiainen on valmis, kun vielä sipaisee sämpylän päälle hieman voita, leikkaa siipaleen juustoa ja pilkkoo tuoretta kurkkua ja tomaattia :)

DSC_0960.jpg

Hyvää huomenta! :)