Huh, nyt täytyy todella sanoa, että olipas  aikamoisen raskas työviikko. Pitkästä aikaa taas uusivanhassa työpaikassa ja uudenlaisissa tehtävissä, joten aivot on ollut käytössä koko kapasiteetilla. Nyt tarvitaan siis tuhteja ja ihania herkkuja, jotka ruokkivat sielua ja ruumista.

Mikä olisikaan enemmän comfort foodia kuin tuorejuustolla täyteläistetty, maistuvan maanläheinen tattikeitto.  

sienikeitto.jpg

Tattikeitto kuivatuista tateista

kourallinen kuivattuja tatteja + kuumaa vettä liotukseen

1 sipuli

1 valkosipulin kynsi

kuivattua timjamia

1 prk tomaattipyrettä

noin 8 dl kasvislientä

1 prk kantarellituorejuustoa

mustapippuria

(aavistus suolaa)

noin 3 tl maizenaa + tilkka kylmää vettä suurustamiseen.

Kuivatut tatit liotetaan kuumassa vedessä ja sipuli, valkosipuli sekä kuivattu timjami kuullotetaan öljyssä. Tomaattipyre lisätään joukkoon ja sitä sekoitellaan sen aikaa, että ylimääräinen neste haihtuu. Sen jälkeen lisätään sienet liotusliemineen sekä kasvisliemi (kuutio + vettä) ja annetaan kiehua 20-30 minuuttia. Maku tiivistyy ja täyteläistyy ajan kanssa, joten 30 minuuttia on lähempänä herkullista lopputulosta. Lopuksi lisätään tuorejuusto ja kuumetaan keitto uudelleen. Tarvittaessa maustetaan suolalla ja mustapippurilla. Tämä keitto on todella todella herkullista ja kauniin väristä ja ihanan täyteläistä ja sienen maku on maanläheinen ja helposti lähestyttävä. Suosittelen siis ehdottomasti kaikille niillekin, joita sienet eivät raaka-aineena houkuttele! :)

Jo keiton kanssa on valkosipulipatonkia, mutta aterian täydentää tomaattinen kinkkupiirakka, jonka pohja saa makunsa smetanasta.

kinkkupiirakka.jpg

Tomaattinen kinkkupiirakka

Pohja:

300 g vehnäjauhoja

130 g voita

1 prk smetanaa

1 kananmuna

Täyte:

1 paketti kinkkusuikaleita

kirsikkatomaatteja ja/tai muita tomaatteja

1 prk kermaviiliä

noin 1 dl ruokakermaa

2 kananmunaa

1 pieni pss juustoraastetta

mustapippuria

persiljaa

(suolaa).

Tämä pohja on siitä erilainen tavallisiin piirakkapohjiin verrattuna, että se saa tekeytyä vähintään pari tuntia tai yön yli. Minä tein taikina aamulla ennen töihin lähtöä jääkaappiin odottamaan, jotta ruoka valmistuu nopeasti töistä tultua. Ja pohjan ehtii tehdä aamulla todella hyvin: jauhot ja voi nypitään nopeasti taikinaksi, johon sekoitetaan käsin smetana ja kananmuna, jotka on ensin sekoitettu keskenään.

Pohjaa esipaistetaan 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, jotta siitä tulee kullanruskea.

DSC_0237.jpg

Pohjan päälle laitetaan ensin kinkkusuikaleet, sen jälkeen kermaviilistä, ruokakermasta, kananmunista, juustoraasteesta ja mausteista tehty seos (joka ei näytä siinä vaiheessa kovin esteettiseltä...) ja lopuksi päälle pilkottuja tomaatteja ja loput juustoraasteesta. 

kinkkupiirakka2.jpg

Sen jälkeen piirakka on valmis uuniin, ja siellä se saa olla noin 35-40 minuuttia, koska tämä piirakka tarvitsee kunnon ruskean paistopinnan, jotta se maistuu maukkaalta.

Ja nyt käyn pidemmittä puheitta nauttimaan tätä late dinneria eli linneria. Sen jälkeen taidan nostaa jalat sohvalle ja olla hetken tekemättä yhtään mitään...