Minä rakastan jäätelöä. Rakkautta ei vähentänyt edes neljä kesää jäätelökioskin tyttönä, vaan päinvastoin, odotan joka kevät kioskien saapumista katukuvaan ja uusien makuyhdistelmien maistelemista. Nyt tuntuu kuitenkin siltä, että enää ei tarvitse odottaa täysin jäätelöttä ihania tötteröitä, koska olemme tehneet kotona jo kaksi aivan mahtavaa ja toisistaan poikkeavaa jäätelökokeilua, minkä lisäksi näin viikolla Teemu Laurellin ruokaohjelmassa herttaisen ihanan seljankukkajäätelön ohjeen (resepti löytyy täältä: http://www.24kitchen.fi/recipe/mansikoita-ja-seljankukkajaeaeteloeae), jota ehdottomasti täytyy kokeilla seuraavaksi.

Ensimmäiseen jäätelökokeiluun osallistuin vain maistelemalla, joten tyydyn toteamaan, että se oli kieltä hipovan kermaisen täyteläistä, makunystyröitä hemmottelevan kahvisen makuista ja samettisen pehmeän täyteläistä. Ohje on alun perin Nigella Lawsonin ja löytyy esimerkiksi täältä: http://www.nigella.com/recipes/view/ONE-STEP-NO-CHURN-COFFEE-ICE-CREAM-5550. Tuoreimmassa kokeilussa osallistuin myös tekemiseen, joten siitä osaan kertoa enemmän. Avokadon vallankumouksen luontevana jatkumona teimme siis avokadojäätelöä :)

2 keltuaista

2,5 dl tomusokeria

2,5 dl kermaa

1 tl vaniljasokeria

1 kypsä avokado

0,5 dl glukoosisiirappia

sitruunanmehua

Keltuaiset ja tomusokeri vatkataan yhdessä kulhossa vaahdoksi, kerma vaahdotetaan vaniljasokerin kanssa toisessa ja kolmannessa astiassa muussataan avokado, johon lisätään sitruunamehua ja glukoosisiirappi.

20140412_150335%5B1%5D-normal.jpg

Avokadomuussin voisi varmasti ajaa sauvasekoittimella tai muulla sekoitinhärpäkkeellä aivan tasaiseksi massaksi, mutta me ainoastaan tilsimme sitä haarukalla, jotta valmiissa jäätelössä näkyisi ja tuntuisi raaka-aineet, joita siinä on käytetty. Siispä avokadomuussi sekoitetaan kevyesti keltuaisvaahtoon, jonka jälkeen kermavaahto sekoitetaan seokseen. Ja eikun pakkaseen.

20140412_150800%5B1%5D-normal.jpg

Neljän tunnin jälkeen pakkasessa odotti kermaisen pehmeä ja jäätelökauhalla helposti palloiksi muotoutuva massa, jossa oli isoja keväänvihreitä sattumia. Jäätelön reseptissä (http://www.dansukker.fi/fi/resepteja/avokadojaatelo.aspx) kehotetaan nauttimaan jäätelöä marjojen tai hedelmien kanssa, ja niin mekin teimme. Toimii täysillä! :)

20140412_191409%5B1%5D-normal.jpg

Mielestäni kuvastakin välittyy kauniisti jäätelön kermainen ja pehmeä rakenne (tai sitten vain nään sen sieluni silmin... ;)), mutta seuraavan päivän uusintamaistelu paljasti sen, että edes glukoosisiirappi ei jaksa pitää jäätelöä loputtoman pitkään ihanan pehmoisena, vaan se muuttuu hyvin kovaksi. Tai sitten meillä on varsinainen hardcore-pakastin? Noin puolen tunnin huoneenlämmössä olon jälkeen jäätelö oli taas omaa ihanaa itseään, ja maku oli vähintäänkin yhtä kielenvievä kuin ensimaistelullakin.

Jäätelöönhän menee kananmunista vain keltuaiset, joten seuraavassa postauksessa on luvassa herkkuja valkuaisista...