On kuuma, ja se on ihanaa, mutta silti on kuuma. Niinpä kaurapuuro ja kuuma tee eivät ole juuri houkutelleet aamu- tai välipalana, joten olen keksinyt toinen toistaan viileämpiä ratkaisuja, joista olen nautiskellut päivän mittaan. Yksi näistä on nice cream eli "häätelö" eli hyvisjäätelö, joka ei siis ole jäätelöä eikä poista jäätelönhimoa, jos sellainen on. Mutta kylmää ja kermaista rakenteeltan tämä kyllä on kuten jäätelökin, ja makuina ovat raikkaat vadelmat, karviaiset ja banaani. 

DSC_0151.jpg

Marja-banaani"jäätelöä" varten pakastetaan ensin kaksi kypsää banaania ohuina viipaleina. Pakastuminen vie noin tunnin, mutta ei haittaa, jos viipaleet ovat pidempäänkin kylmässä - ne kyllä sulavat sopivan rakenteisiksi huoneenlämmössä.

Kohmeiset banaaniviipaleet soseutetaan sauvasekoittimella tasaiseksi mussuksi, jonka koostumuksesta tulee todella kermainen ja silkkinen. Tätä "jäätelöpohjaa" voi tietenkin maustaa ihan mielensä mukaan, ja esimerkiksi Nutellaa tai maapähkinävoita laittamalla saa aikaan jo aikamoisen jälkkäriherkun. Minun herkkuani (osittain pakkasen tyhjentämisen toiveissa) ovat kuitenkin tällä hetkellä raikkaat ja freesit marjat, joten kaivoin pakkasesta vadelmia ja karviaisia. Marjat saavat sulaa sen verran, että sauvasekoitin pystyy niihin, ja sen jälkeen ne surautetaan tasaiseksi banaanimussun kanssa.

DSC_0155.jpg

Tällaisenaan "jäätelön" koostumus muistuttaa melko paljon pehmistä ja on taivaallista lusikoitavaa. Jos kuitenkin haluat pyöritellä jäätelöstä palloja, laita se soseuttamisen jälkeen vielä takaisin pakastimeen noin 30 minuutiksi.

Tätä voi tietenkin syödä aivan sellaisenaan, mutta se toimii myös hyvänä vaihteluna jugurteille ja rahkoille. Hieman mysliä tai hedelmiä ja marjoja päälle, ja täyttävä ja maukas välipala on valmis. 

DSC_0152.jpg

Vaikka kylmät herkut ovat ihania syödä, ne eivät kuitenkaan ihan samalla tavalla tyydytä leipomishimoa kuin oikeasti käsien upottaminen perinteiseen taikinaan. Siispä luvassa on myös muutakin kuin sorbetteja ja jäätelöitä, sillä jääkaapissa lepää ihanan tuoksuinen taikina odottamassa jatkojalostusta...