Kävin eilen perinteisillä Tuomaan joulumarkkinoilla hypistelemässä kaikkea kaunista ja jouluisaa. Kiertelin erityisesti leivonnaiskojujen luona, ja ilahduttavan monella oli valikoimissaan myös gluteenittomia tuotteita. Sain maistiaisia muun muassa taatelikakusta ja maustekakusta, ja voin kyllä nyt rehellisesti todeta, että leipomukseni ovat vähintään yhtä hyviä kuin maistamani leivonnaiset, joten tässä oma reseptini mielettömän mehevään joulukakkuun, jossa maistuvat joulumausteet, luumu sekä suklaa.

20171210-151115.jpg

Kakku on erittäin helppo tehdä, mikä on aina plussaa, ja lopputulos ihastuttaa taatusti mehevyydellään ja maukkaudellaan. Ensin sekoitetaan kulhossa kuivat aineet keskenään:

4 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta

1 dl sirosokeria

1,5 dl fariinisokeria

2 tl soodaa

1,5 tl kanelia

1 tl kardemummaa

1 tl neilikkaa

1 tl vaniljasokeria.

 

20171210-132925.jpg

Sitten sulatetaan toisessa kulhossa margariinia ja sekoitetaan siihen muut märät ainekset eli jugurtti ja luumumarmeladi:

175 g margariinia

2 dl turkkilaista jugurttia

1 dl luumumarmeladia.

 

Seos kaadetaan kuivien aineiden joukkoon ja sekoitetaan tasaiseksi - valmista!

Puolet taikinasta kaadetaan voideltuun ja korppujauhotettuun (tässäkin tietenkin gluteenittomat korppujauhot!) 1,2-litraiseen torvivuokaan. Taikinan päälle piilotetaan kakun suklaayllätys; Fazerin joulukonvehteja, joissa on piparkakkumausteita ja joiden maitosuklaakuori sulaa ihanasti kakun sisälle ja tekee siitä vieläkin mehevämmän.

20171210-135538.jpg

Loput taikinasta kaadetaan konvehtien päälle ja pinta tasoitetaan kevyesti. Kakkua paistetaan 175-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea eikä kokeilutikkuun tartu taikinaa (ei siis kannata kokeilla juuri suklaakonvehdin kohdalta).

Valmis kakku saa jäähtyä hieman vuoassaan ennen kumoamista, etteivät sormet pala ja että kakku varmasti irtoaa. Ainakin tämä yksilö suorastaan hulahti ulos vuoasta, sillä taikina on melko paksua ja kiinteää eikä sillä ole mitään haluja tarttua vuokaan kiinni.

Ihana herkkupala päiväkahvin tai kuuman glögimukillisen kanssa, ja voisihan tämä vaikka sellofaaniin käärittynä antaa ystävälle joululahjaksi :)

20171210-151202.jpg