Pystytkö sanomaan tästä kuvasta, mitkä munkit ovat vegaaneja ja mitkä "tavallisia"?
En minäkään, ja se tässä juuri se munkkivuoren arvoitus onkin. Nimittäin käynnissä on vapun eeppisin munkkibattle, jossa rinnakkain kisaavat soijamaitoon tehdyt vegaaniset munkit ja sitruunankuorella maustetut, tavalliselle sekasyöjälle käypäiset munkkirinkilät. Lopputulema: vastapaistettuna vegaaninen munkki on kuohkeampi, mutta seuraavana aamuna tavalliset kirivät rinnalle tai jopa ohi raikkaalla sitruunanmaulla ja aavistuksen paistohetkestä pehmentyneellä rakenteellaan.
Vegaanimunkit
2,5 dl kädenlämpöistä soijamaitoa
0,75 dl sokeria
25 g hiivaa
2 tl kardemummaa
noin 6 dl vehnäjauhoja
50 g kasvisrasvamargariinia
Perinteiset munkit
2,5 dl kevytmaitoa
0,75 dl sokeria
25 g hiivaa
2 tl kardemummaa
puolikkaan sitruunan raastettu kuori
1 kananmuna
noin 7 dl vehnäjauhoja
50 g voita
Kummassakin taikinassa tekotapa on aivan sama, paitsi että vegaaniin versioon ei tule kananmunaa ja jauhoja tarvitsee hieman vähemmän. Vegaaniliiton sivujen mukaan hiiva on vegaaninen tuote (hunaja sen sijaan ei ole, en ihan ymmärrä...), joten käytin sitä, mutta korjatkaa toki joku viisaampi, jos asia on toisin.
Kädenlämpöiseen maitoon sekoitetaan hiiva, sokeri sekä kardemumma ja tavallisiin munkkeihin kananmuna. Sen jälkeen jauhoja lisätään pikkuhiljaa niin kauan, että puuhaarukka ei enää pysty taikinaan ja on aika siirtyä vaivaamaan käsin. Sen jälkeen taikinaan lisätään pehmeä rasva ja tarvittaessa vielä hieman jauhoja, jotta saadaan aikaan kiinteä ja helposti käsiteltävä mutta edelleen pehmeä taikinapallo. Taikina saa kohota kaksinkertaisesti eli noin puoli tuntia, minkä jälkeen se leivotaan munkeiksi. Kummastakin taikinasta tulee 12 reilunkokoista munkkirinkilää.
Minä tein munkit niin, että pyörittelin taikinan pyöreiksi pulliksi, jotka rei'itin kevyesti jauhotetulla kardemummaputkilolla. On muuten näppärä konsti! Rinkilää saa kätevästi pyöriteltyä putkilon ympärillä, joten reiän saa kasvamaan sen verran suureksi ja siistiksi, että se ei kohotessaan eikä paistuessaan turpoa umpeen.
Paistoöljyn voi laittaa tässä kohdin lämpiämään, jolloin munkit ehtivät kohota vielä hieman aikaa ennen paistamista. Sitten kun öljy on niin kuumaa, että pieni leipäpala ruskistuu noin 30 sekunnissa, munkit voi laittaa reikäkauhalla tai muulla turvavälineellä öljyyn kypsymään. Kypsyminen vie noin 30 sekuntia puoleltaan, mutta aika riippuu toki munkin koosta ja halutusta paistoväristä...
Kypsät munkit kannattaa laittaa hetkeksi valumaan talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen öljy tarttuu paperiin, ja sitten ihanuudet pyöritellään sokerissa.
Sitten vain kaakao lämpenemään tai sima tarjolle - mikään ei ole ihanampaa kuin paistolämpimät munkit, jotka sotkevat suupielet ja sormet lämpimäntahmeaan sokerihuurteeseen.
Ja kyllä vain, vegaanit ja tavalliset munkit ovat sulassa sovussa samassa korissa, ja battlen henki kärsii muutenkin hieman, kun vain huokailen kummankin munkin kohdalla, että onpa ihanaa. Ehkä se on nyt se win-win-situation, kun kummallekin löytyy vain ylistäviä adjektiiveja..? Mutta jatkossa aion ehkä jättää kananmunan pois tekisinpä millaisia munkkeja tahansa, koska ilman kananmunaa munkit ovat uskomattoman pehmeitä ja kuohkeita (kuten kuvan vegaanimunkista näkyy - munkki kohosi upeasti paistuessaan).
Kupsakan ja vastapaistetun munkin tuoksuista ja ilmapallojen sekä serpentiinin täyttämää vappujuhlaa jokaiselle! <3
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.