Challah-leivän (http://reseptinjahellanvalista.vuodatus.net/lue/2016/04/kotikoti-ja-lammin-leipa) innoittamana päätin taas tehdä leipää, mutta tällä kertaa leipä saa makunsa banaanista, kookoksesta ja hunajasta eli lopputulos liikkuu suolaisen ja makean rajamailla.

DSC_0260.jpg

Leivän resepti on peräisen Jamie Oliverilta, ja koska leipää kohotetaan useassa vaiheessa, tekeminen vie aikaa. Kohoamisajan voi toki hyödyntää johonkin muuhun askareeseen, ja resepti sinällään on helppo ja yksinkertainen:

Ensin liuotetaan hunaja ja kuivahiiva veteen ja annetaan seoksen kuplia hetken.

DSC_0241.jpg

Sen jälkeen muussataan toisessa kulhossa yksi kypsä banaani.

DSC_0239.jpg

Kolmanteen, mieluusti monitoimikoneen kulhoon laitetaan vehnäjauhoja, kookosmaitoa, kookoshiutaleita sekä yksi kananmuna ja pyöräytetään koneella tasaiseksi.

DSC_0243.jpg

Kun ainekset ovat sekaisin, joukkoon lisätään muussattu banaani ja hiivaliuos ja koneen annetaan vaivata taikinaa 15 minuuttia. Kyllä, 15 minuuttia. Se kuulostaa pitkältä ajalta mutta tekee taikinaan ihanan sitkon. Vaivaamisen jälkeen taikina saa kohota tunnin lämpimässä, vedottomassa paikassa, kuten vesihauteessa.

Tunnin kohoamisen jälkeen taikina otetaan pöydälle ja sitä vaivataan taas noin 10 minuuttia. Katsokaa kulhon reunasta irtoavaa taikinaa! Sitkon näkee jo tässä vaiheessa todella selkeästi.

DSC_0247.jpg

Vaivaamisen jälkeen taikina saa taas mennä vesihauteeseen kohoamaan toiseksi tunniksi. Minun taikinani kohosi sinä aikana taas melkein kaksinkertaiseksi ja epäilin jo, että kulhoni koko loppuu kesken...

DSC_0250.jpg

Nyt taikinasta vaivataan käsin ilmakuplat pois, ja se jaetaan kahtia. Puolikkaat laitetaan voideltuihin leipävuokiin, jotka saavat olla vähintään 26 senttiä pitkät. 

DSC_0251.jpg

Vuoissaan leivät kohoavat vielä noin tunnin verran, josta viimeisen vartin verran lämpiävän uunin päällä. 

DSC_0255.jpg

Minä ripottelin leipien päälle seesaminsiemeniä juuri ennen uuniin laittamista, mutta ne eivät oikein tahtoneet pysyä aloillaan, joten joko kannattaa voidella leivät ensin tai jättää kokonaan ripottelematta... Leipiä paistetaan 180 asteessa noin 35 minuuttia tai kunnes pinta on kullanruskea ja leivän pohjaa koputellessa ääni on ontto.

kookosleip%C3%A4.jpg

Jamie Oliverin tarjoiluehdotus on tuoretta mangoa sekä mintulla ja limellä maustettua jugurttia, ja se kuulostaa taivaalliselta yhdistelmältä kookoksen kanssa! Minä testasin leipää hunajan ja maapähkinävoin kanssa, eikä se ole lainkaan hullumpaa niinkään ;)

DSC_0268.jpg

Kookos erottuu makuna leivässä vain hennosti, mutta hiutaleet tuovat rakenteeseen ihanasti karkeutta ja pureskeltavaa. Hunajan makeus on miltei hävinnyt runsaan kohottamisen myötä, mutta se maistuu juuri riittävästi tekemään mausta mielenkiintoisen ja "tavallisesta" vaaleasta leivästä poikkeavan. Banaanin makua en löydä leivästä, mutta luulen, että sillä on tekemistä leivän pehmeyden ja mehukkuuden kanssa :)

Kookos-hunajaleipä

11 g kuivahiivaa

2 dl +42-asteista vettä

2 rkl hunajaa

1 kypsä banaani

800 g vehnäjauhoja + noin 100 g jauhottamiseen

1 kananmuna

1 tlk (= 400 ml) kookosmaitoa

100 g kookoshiutaleita

ripaus suolaa

+ voita vuokien voiteluun.

PS. Alkuperäinen resepti löytyy muun muassa täältä: http://www.jamieoliver.com/recipes/bread-recipes/coconut-bread/#D24tyU6UB3JGuRFP.97.