Koko kevään ja kesän kestäneen kauhistelun "yhtään mustikkaa ei kypsy koko valtakunnan metsissä" jälkeen pakkasessa on nyt kerättynä, siivottuna ja rasioihin annosteltuna noin kolmekymmentä litraa mustikkaa. Ehkä pihlajanmarjat ja muut herkut saavat siis jäädä keräämättä, kun talven varalle löytyy jo parempaakin... ;)

Kaikkea ei toki raaski laittaa pakkaseen, sillä aivan parhaimpia mustikat ovat tuoreina. Ne ovat hyvänmakuisia, kauniin pyöreitä ja kiinteitä, joten niistä voi kehitellä yhtä ja toista suussa sulavaa.

IMG_0630-normal.jpg

Lähes perinteeksi on kuitenkin muodostunut, että ensimmäisistä mustikoista tehdään mustikkarahkaa. Siinä mustikat säilyttävät rakenteensa ja niiden maku pääsee koko shown päätähdeksi, ja vasta rahkavaiheen jälkeen voi ruveta leipomaan erilaisia mustikkamussutuksia.

Rahka on myös maailman helpointa tehdä:

2 desilitraa vispikermaa vatkataan ja maustetaan sokerilla ja vaniljasokerilla. Kermavaahtoon sekoitetaan purkki maitorahkaa, ja valmiiseen kerma-rahkaseokseen laitetaan oman maun mukaan hedelmiä ja marjoja. Tänään siis runsaalla kädellä mustikoita.

IMG_0632-normal.jpg

Rahka on taivaallisen hyvää sellaisenaan...

IMG_0635-normal.jpg

mutta vielä parempaa siitä tekee savolainen kotitalkkuna eli keitetty, paahdettu ja jauhettu täysjyväohra:

IMG_0637-normal.jpg

Talkkunaa yksinkertaisesti ripotellaan rahkan päälle, tai tokihan sen voisi myös sekoittaa rahkan joukkoon. Ukkini (80w, joka oli etunenässä tässäkin mustikankeruuoperaatiossa) suurta herkkua on mustikkamurska, johon sekoitetaan samaista talkkunajauhoa. Ei huonoa sekään, mutta kyllä rahka antaa oman täyteläisyytensä :) Talkkunassa oleva paahdetun viljan maku sopii mielettömän hyvin mustikan kanssa yhteen - kannattaa ehdottomasti kokeilla! Olen kuitenkin kuullut, että Länsi-Suomessa talkkuna on jotain ihan muuta kuin täällä Savossa, joten sen sielunelämästä ja sopivuudesta mustikkarahkaan en osaa kommentoida mitään.