Vuosikausiin en ole syönyt yhtä makeita ja maukkaita mansikoita kuin tänä kesänä, joten ne todella saavat näkyä ja maistua kakussa. Tässä mansikka-jugurttihyydykekakussa mansikat muodostavat upean näköisen mosaiikin kakkupalasen kylkeen.

20170726-100145.jpg

Kakussa on gluteeniton keksimurupohja, ja täytteessä on raikasta bulgarianjugurttia, joka makeutetaan sokerilla ja hunajalla ja maustetaan vaniljalla. Raikas ja happamahko jugurtti on täydellinen makupari makeille mansikoille, ja kakku tuntuu niin keveältä suussa, että sitä tekee mieli ottaa santsipala jos toinenkin!

Mansikka-jugurttihyydykekakku

Pohja:

175 g gluteenittomia (kaura)keksejä

noin 30 g sulatettua voita

Täyte:

noin 5 dl tuoreita mansikoita pilkottuna (+ halutessasi lisää kakun pinnalle)

2 prk (a 200 g) bulgarianjugurttia

1 dl sirosokeria

2 rkl hunajaa

1 rkl vaniljasokeria

2 dl vispikermaa

7 liivatelehteä (+ vettä liottamiseen)

2 rkl sitruunamehua (liivatteiden liuottamiseen).

Pohjaa varten irtopohjavuoka vuorataan leivinpaperilla. Keksit murskataan tehosekoittimella tai muussinuijalla tai kaulimella – tai millä tahansa nuijimiseen sopivalla työvälineellä. Sulatettu voi sekoitetaan keksimuruihin, ja voita kannattaa lisätä pikkuhiljaa, sillä erilaiset keksit imevät itseensä erilaisen määrän. Näin vältät kivikovan pohjan, johon ei jääkaappikylmänä pysty edes kirves.

Keksi-voiseos painellaan tiiviksi pohjaksi vuoan pohjalle ja laitetaan jääkaappiin odottamaan täytteitä.

Täytteen tekemistä ja kakun kokoamista varten on 5 vaihetta:

  1. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen
  2. Vatkaa kerma vaahdoksi
  3. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja liuota kuumennettuun sitruunamehuun
  4. Kaada jugurtti puhtaaseen kulhoon ja koko ajan vatkaten lisää joukkoon liivateseos, sokerit, hunaja sekä lopuksi varovasti käännellen kermavaahto. Laita hetkeksi jääkaappiin.
  5. Irrota mansikoista kannat, pilko mansikat pienemmäksi ja ripottele keksipohjan päälle. Kaada mansikoiden päälle jugurttiseos ja laita jääkaappiin hyytymään yön yli.

 

20170725-125248.jpg

Valkoisen jugurttiseoksen ja punaisten mansikoiden väriyhdistelmä on herttainen, mutta jos mansikoita haluaa lisää, niitä voi pilkkoa tai laittaa sellaisenaan kakun päälle. Tai miksei mansikkamehusta voisi vaikka keittää punaisen kiilteen kakun päälle. Koristelussa vain taivas on rajana :)

20170726-100201.jpg

Mmm.. Vieläköhän saisin ottaa yhden palasen...?