Tänään on ollut varsinainen keittiöpäivä, ja se näkyy myös useana blogipäivityksenä. Karjalanpiirakat aloittivat jonkinlaisen perinneleipomusten buumin, ja tänään vuorossa on ihanan mehevä ja mausteinen piimäkakku.

piim%C3%A4kakku-normal.jpg

Kakku on superhelppo tehdä, koska kaikki ainekset vain sekoitetaan keskenään ja tuikataan uuniin.

4 desiä vehnäjauhoja

1 desi sokeria

1 desi fariinisokeria

1 tl soodaa

1 tl neilikkaa

1 tl inkivääriä

2 tl kanelia

1 tl kardemummaa

1/4 muskottipähkinä raastettuna

3 desiä piimää

100 grammaa sulaa margariinia.

Inspiraatio kakkuun tuli oikeastaan siitä, että soodaleipää tehdessä jäi puoli purkkia piimää tähteeksi. Tässä on oiva tilaisuus käyttää piimän loppu, ja jatkossa ohjetta voisi vielä tuunata hieman isommaksi, jolloin saisi käytettyä koko yli jääneen määrän piimää.

Mutta ainekset tosiaan vain nopeasti sekoitetaan keskenään ja laitetaan hyvin (perinteiseen tapaan mannaryyneillä) jauhotettuun vuokaan.

IMG_0907-normal.jpg

Kakku vietti 175-asteisen uunin alatasolla 35 minuuttia, jonka jälkeen se oli hyvän ruskea, irtosi reunoista, ei tarttunut kokeilutikkuun ja tuntui kevyehköltä.

IMG_0908-normal.jpg

Rasva ja piimä tekevät kakusta kuitenkin mehevän ja tietyllä tavalla raskaan, joten sen kannattaa antaa jäähtyä ihan viileäksi vuoassaan ennen kuin sen kumoaa.

IMG_0912-normal.jpg

Kakku on herkullinen kahvipöydän kruunu heti tuoreeltaan, mutta sillä on myös hyvä säilyvyys (jos kukaan ei syö sitä...): huoneenlämmössä noin viikko ja jääkaapissa jopa kaksi viikkoa. Ja eikun paranee vanhetessaan!