Leivonnassakin pitää olla välillä säihkettä, ja näissä mustaherukka-marenkitartaleteissa sitä on yllin kyllin, kun marenki viimeistellään paahtamisen sijaan suihkutettavalla kimalteella.

20171119-172648.jpg

Pohja on melko tavallinen murupohja, jota maustetaan hieman kardemummalla ja vaniljalla.

1,75 dl vehnäjauhoja

2 rkl sokeria

0,5 tl leivinjauhetta

100 g kylmää voita

0,5 keltuaista (kyllä!)

1 tl vaniljasokeria

1 mm kardemummaa

(+ 1-2 rkl maitoa).

Vehnäjauhot, sokeri, leivinjauhe ja mausteet sekoitetaan kulhossa keskenään. Joukkoon nypitään sormin kylmä voi, ja sen jälkeen lisätään keltuainen. Jos taikina on vielä liian murumaista, lisää sen verran maitoa, että taikinasta saa kiinteän pallon. 

Tästä annoksesta tulee neljä kappaletta 12-senttistä tartalettia. Taikina siis jaetaan neljään osaan ja painellaan tarvittaessa jauhoja apuna käyttäen tartalettivuokiin.

20171119-132842.jpg

Vuokia pakastetaan hetki (max. puoli tuntia), jotta taikina jähmettyisi sen verran, ettei se valu vuoan reunoilta alas paistettaessa. Paistoaika 200-asteisessa uunissa on noin 8-10 minuuttia uunin ydystä riippuen.

Pohjat saavat jäähtyä vuoissaan ennen irrottamista. Pohja irtoaa vuoasta melkeinpä ylösalaisin kääntämällä, mutta jos jokin reuna on jumissa, kapeakärkisellä veitsellä tai esim. hammastikulla on kätevä irrottaa pohja.

Täyttämisvaiheessa vain luovuus on rajana, ja minulla johtoajatus oli saada käytettyä valkuainen, joka jää pohjataikinasta yli. Niinpä yksi elementti tulee olemaan marenki. Koska marenki on hyvin makeaa, halusin sen toveriksi jonkin kirpeähkön marjan ja valitsin mummon pihalta syksyllä poimitut mustaherukat. Ja koska joulu lähestyy, halusin leivokseen myös jotain jouluista. Niinpä keitin punaisesta glögistä hyytelön, jonka päälle mustaherukat ja marenki tulevat.

20171119-172410.jpg

Glögihyytelö (neljään tartalettiin):

1 dl punaista glögiä

(halutessaan kanelitanko tai muita lisämausteita)

2 liivatelehteä.

Kuumenna glögi pienessä kattilassa kiehuvaksi ja lisää joukkoon liotetut ja kuivaksi puristetut liivatelehdet. Sekoita hyvin. Anna seoksen jäähtyä miltei jääkaappikylmäksi tai niin kauan, että se alkaa selkeästi paksuuntua. Liruohut neste vain imeytyy pohjaan tai valuu reunojen yli. Kaada tai lusikoi paksu hyytelö tartalettipohjan päälle ja anna hyytyä hetki vielä jääkaapissa. Lusikoi päälle mustaherukoita.

Tee lopuksi  marenki vatkaamalla kananmunan valkuainen kuohkeaksi, valkeaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon pikkuhiljaa sirosokeria yhteensä noin 0,75-1 desilitra valkuaisen koosta riippuen. Sokeri ei saa ratista hampaissa valmiissa marengissa, vaan marengin tulee olla samettisen pehmeää ja kiiltävän valkoista. Pursota tai lusikoi marenki tarteletin päälle.

20171119-172729.jpg

Tällaisenaankin leivos on kaunis ja houkutteleva, mutta - jälleen - joulun hengessä ja pronssisesta valoköynnöksestä inspiroituneena suihkutin marengin pintaan pronssinväristä elintarvikekimalletta.

20171119-172637.jpg

Makeaa, kirpsakkaa ja mausteisuutta jokaisessa lusikallisessa - taivaallista! Tämän idean 2.0-toteutus taitaa saada kunnian olla Suomi100-juhlavuoden itsenäisyyspäivän leivonnaisena, mutta siitä enemmän, kunhan asia on ajankohtainen... Mukavaa viikon puoliväliä! :)