Kroatian herkkukulttuurin voisi tiivistää kolmeen: jäätelö, pannukakku ja marjat ynnä hedelmät. Toisinaan kaikkea kolmea jopa yhtä aikaa, mutta yleensä yhtä tai kahta kerrallaan. Sen sijaan kakkukulttuuria en juuri tavannut, mutta voi olla, että alueella on niin kuuma, että kakut eivät säily ja ihmiset syövätkin mieluummin viilentävää jäätelöä. Tosin pannukakut eivät tähän yhtälöön sovi, mutta niitä kyllä tarjottiin kaikkialla...

Pannukakkuja aamupalalla hedelmien, pähkinöiden ja suklaatahnan kanssa...

20140630_084631-normal.jpg

... ja pannukakkuja jälkiruuaksi suklaan ja hasselpähkinärouheen kanssa.

20140701_210358-normal.jpg

Viikunapuita kasvoi joka puolella ja viikunat alkoivat juuri olla kypsiä, joten ei ihme, että niitä oli laitettu hieman yllättäviinkin jälkiruokiin, kuten viikunatiramisuun.

viikunatiramisu-normal.jpg

Lasissa oli jossain hedelmäisessä alkoholissa kostutettua keksiä, hillottuja viikunoita ja erittäin kermainen vaahto. Hyvä ja kylmä jälkiruoka, mutta ajattelin, että reseptiä voisi edelleen tuunata esim. käyttämällä viikunahilloa yhtenä kerroksena runsaan kerman sijaan. Myös paikallisilla toreilla myytyä "viikunasalamia" (viikunoiden hedelmälihasta tiiviiksi puristettu tanko) voisi viipaleina käyttää yhtenä kerroksena, jotta hedelmää olisi suhteessa enemmän ja kermaa vähemmän.

Tiramisun lisäksi tarjolla oli muitakin kylmiä hyydytettyjä jälkiruokia, kuten vaniljaista hyydykekakkua,

20140629_201959-normal.jpg

karamellista paahtovanukasta,

20140701_210251-normal.jpg

ja erilaisia pieniä mousseja.

20140702_211247-normal.jpg

Vasemmanpuolimmainen cocktaillasi sisälsi mokkamoussea, jonka kanssa oli savoiardikeksi, ja oikeanpuolimmaisessa oli hyvin mietoa pannacottaa, jonka kanssa oli todella tumma suklaakastike. Hauska idea tarjota pieniä annoksia jälkiruokaa shottilaseista - näin jaksaa maistaa kaikkia eri sortteja!

Mutta sitten niitä jäätelöitä... Voi taivas, että jäätelö voi olla hyvää! Kaikki paikalliset jäätelöt olivat kuin meidän kermaiset herkuttelujäätelömme - ja maksoivat 7 kunaa eli alle yhden euron per pallo. Tarjolla oli kookosta, pistaasia, hasselpähkinää, suklaata, mansikkaa, mandariinia, vaniljaa jnejne... Ja maut olivat AITOJA ja voimakkaita, ja esimerkiksi pistaasijäätelön maku oli melkein amaretto-liköörinen, sillä mantelin maku oli niin voimakas!

20140704_123625-normal.jpg

Pistaasia ja mansikkaa...

j%C3%A4%C3%A4tel%C3%B61-normal.jpg

vaniljajäätelöä ja kuumaa kirsikkakastikketta...

j%C3%A4%C3%A4tel%C3%B63-normal.jpg

Tropicana eli kirpsakka mansikan, sitruunan ja päärynän liitto...

j%C3%A4%C3%A4tel%C3%B62-normal.jpg

vaniljajäätelöä, kermavaahtoa ja suklaakastiketta, ja mustikkajäätelöä, kermavaahtoa ja metsämarjoja...

20140628_195926-normal.jpg

Ja löytyihän loppujen lopuksi sitä kakkuakin.. Nimittäin suklaabrownieta vanilja-bourbonjäätelön ja paahdettujen mantelilastujen kanssa :)

20140703_204112-normal.jpg

Ja löytyikin jäätelön kyytipoikana vielä suklaafondantkin, joka oli vuorattu hasselpähkinämuruilla. Tuon taivaallisempaa jälkiruokaa saa hakea; kokonainen vuori silkkaa suklaa suklaata... omnomnom... :p

20140630_203536-normal.jpg

Ja syötävien herkkujen lisäksi täytyihän sitä myös ihmisen juoda välillä...

Siispä maistelin prosecia, joka on paikallinen jälkiruokaviini...

prosec-normal.jpg

ja rakastuin mansikka daiquiriin, jonka tekemisen oppiminen on seuraava missioni. En pidä alkoholin mausta, mutta tämä vaaleanpunainen juoma vei kieleni iäksi mennessään... The sweeter the better!

daiquiri-normal.jpg

Näihin kuviin ja tunnelmiin on hyvä lopettaa loma ja palata arkeen :) Hvala Hrvatska - kiitos Kroatia!