Huomenna on taas niitä päiviä, kun yliopistolla saa viettää ihan koko päivän aamusta iltaan, eikä lounastauosta ole tietoakaan. Ja kun lounaasta ei ole tietoa, kuvioon hyppäävät eväät. Ajattelin jo tänään valmistautua huomisen pitkään päivään tekemällä kunnon eväät :)

Ajatus lähti muutamasta porkkanasta, jotka yksinäisinä nököttivät jääkaapin vihanneslokerossa. Kun hiivaakin löytyi jääkaapista, ajatus sämpylöistä oli syntynyt! Halusin herkullisia, paljon makuja sisältäviä ja rapsakkakuorisia sämpylöitä, joten raastoin porkkanat, otin kourallisen auringonkukan siemeniä, kunnon kukkuran karkeita kaurahiutaleita ja ruokalusikallisen fariinisokeria ja rupesin sämpylätaikinan tekoon. Liotin hiivan veteen, koska en tykkää maidosta, ja lisäsin suolaa ja fariinisokerin. Olisin käyttänyt tummaa siirappia, jos olisi sattunut olemaan, mutta eipä ollunna. Sitten lisäilin jonkun verran vehnäjauhoja, koska en halunnut, että ihanat kaurahiutaleet imevät liikaa kosteutta vaan että ne pysyvät olomuodossansa. Vasta ennen kädellä vaivaamista lisäsin taikinaan kaurahiutaleet, siemenet ja porkkanaraasteen ja vaivatessa lisäsin vähän vielä jauhoja, ettei taikina ihan velliksi jää. Löysää se kyllä sai olla, koska kohottamisen jälkeen en enää vaivannut taikinaa vaan otin isojen lusikoiden avulla taikinaa ja ladoin pellille. Vähän jauhoja pinnalle ja kunnon syvä ristiviilto veitsellä - voila!

Yleensä en kirjoita tänne tarkkoja reseptejä, mutta tämä oli sen verran onnistunut kokeilu, että jaan ilomielin tiedon kaikille muillekin:

5 dl vettä

25 g hiivaa

reilu 1 tl suolaa

noin 1 rkl fariinisokeria

noin 5 dl vehnäjauhoja

2 dl kaurahiutaleita

kourallinen auringonkukan siemeniä

2 porkkanaa raastettuna

--> Ei siis ollenkaan rasvaa :)

20140326_173851%5B1%5D-normal.jpg

Jo paistamisen aikana (225 astetta 25 min) uunista tuli aivan mahtava leivän tuoksu, joten jo melkein aavistin, että nyt osui näppituntuma kohdalleen. Pohjasta ja pinnasta tuli ihanan rapeita ja rouskuvia mutta ei kuitenkaan liian kovia, ja pehmeässä sisuksessa maistuu kaura ja siemenet, ja porkkana antaa mukavaa väriä ja mehevyyttä. Eihän sitä ihminen kuitenkaan pelkästä leivästä elä, vaan täytyy sitä evääksi ottaa muutakin...

Niinpä teinkin helpon (ja helposti kuljetettavan) hedelmäsalaatin, josta saa kivasti vitamiineja ja joka toivottavasti tyydyttää iltapäivän tunteina iskevän makeanhimon...

20140326_162646%5B1%5D-normal.jpg

Salaatissa on appelsiinia, ananasta, banaania ja kirsikoita. Appelsiinit ovat vielä ihanan meheviä, mutta lisäsin kuitenkin vähän sitruunankin mehua, jotta banaanit eivät ole huomenna aivan mustia... Kerran otin evääksi rasiallinen mustikoita ja ne levahtivat laukkuuni, joten tämä eväs on ainakin neutraalimman väristä ;)