Kun on koleaa ja sateista, voi hyvin keitellä liedellä riisipuuroa ja paistaa tulikuumalla valurautapannulla ohuita, rapeita ruislastuja eli sultsinoita. Oikeastaan ne ovat vähän kuin karjalanpiirakoita, mutta kuori ja täyte pidetään syömiseen saakka erillään.

Sultsinoiden ohje on todella simppeli:

1 dl kylmää vettä

0,5 tl suolaa

2 dl ruisjauhoja

0,75 dl vehnäjauhoja.

Kaikki ainekset sekoitetaan keskenään taikinaksi ensin haarukkavatkaimella ja sen jälkeen tarvittaessa käsin. Koska en ole aiemmin tehnyt sultsinoita, tein vain pienen annoksen, josta tulee 12. Annoksen voi siis huoletta tuplata.

Taikinasta pyöritellään pötkö.

sultsinataikina.jpg

Ja pötkö leikataan tasakokoisiksi paloiksi.

DSC_0415.jpg

Jokainen pala kaulitaan piirakkapulikalla ohueksi (kuulemma niin ohueksi, että päivä paistaa läpi. Melkein osasin?) lätyksi runsaan ruisjauhomäärän avustamana.

DSC_0417.jpg

Kun kaikki lätyt ovat valmiita, niistä karistellaan ylimääräinen ruisjauho pois ja paistetaan yksi kerrallaan kuumassa, kuivassa valurautapannussa pari minuuttia puoleltaan.

DSC_0421.jpg

Kun pannu on kuumentunut kunnolla, jopa minuutti riittää ainakin näihin pieniin sultsinoihin. Pinnan väristä kyllä näkee, milloin on valmista.

DSC_0422.jpg

Vinkkivinkki! Pannusta kannattaa karistella välillä irtojauhot pois; se parantaa kummasti paistotulosta!

DSC_0426.jpg

Valmiit sultsinat pinotaan liinan alle ja voidellaan sulalla voilla. Voi ja liinan alla tekeytyminen pehmentävät sultsinaa hieman, mutta nämä pysyvät todella rapeina vielä seuraavaan päivään. Joissain ohjeissa sultsinat upotetaan kokonaan voihin, ja ne ovat niin pehmeitä, että riisipuuron voi kääriä niiden sisään ikään kuin lettuun. Näihin puuro kuitenkin laitetaan päälle ja sitten vain rouskuttamaan!

DSC_0432.jpg

Njam! Rapeaa, rukiista kuorta ja täyteläistä, kuumaa puuroa :)