Suvivirsi kajahti taas komeasti ja yli 150 uutta, upeaa ylioppilasta lakitettiin lauantaina, mikä tarkoittaa myös minun kesälomani alkamista. Jee, täällä ruudun takana kirjoittaa nyt siis levännyt (?) lomalainen. Grillaaminen sopii loman alkajaisiksi kuin nuttura juhlakampaukseksi, mutta koska meilä ei kerrostasolla ole grilliä, haimme samaa tunnelmaa kotitekoisilla hampurilaisilla, joiden sydämenä ovat testissä olleet nyhtökaurapihvit.

20180603-161302.jpg

Sämpylät ovat minun kokeiluni hiivattomista sämpylöistä, ja melko napakoina ja rouheina nämä toimivat hyvin hampurilaistäytteiden kuljetusalustana. Ehkä vielä enemmän voisin kuvitella nämä aamiaispöytään uunituoreina ja voin sekä makean marmeladin kanssa. Ja senkin puolesta nämä sopivat aamutuimaan, että nämä valmistuvat 20 minuutissa!

Hiivattomat sämpylät (6 kpl)

4 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

1 dl karkeaa kaurajauhoa

1 tl suolaa

1 rkl leivinjauhetta

1 rkl juoksevaa hunajaa

2,5 dl kylmää vettä.

Leivontakulhoon mitataan jauhot, suola sekä leivinjauhe. Sekoitettuihin jauhoihin kaadetaan kylmä vesi sekä juokseva hunaja, ja taikina pyöräytetään puuhaarukalla tasaiseksi. Veden määrää säätämällä taikinasta saa kiinteän ja tahmeahkon pallon, josta saa helposti jauhotetuin käsin otettua kuusi tasakokoista möykkyä, jotka laitetaan leivinpaperoidulle pellille. Koska hiivaa ei ole, kohotuksia ei tarvita, vaan sämpylät menevät suoraan 200-asteiseen uuniin 12-15 minuutiksi. Valmiit sämpylät saavat jäähtyä pienen hetken leivinliinan alla, ja sen jälkeen ne ovat valmiita halkaistavaksi ja täytettäväksi.

Täytteinä hamppareissa voi olla tietenkin juuri niitä herkkuja, joita himoitset. Minun purilaiseni sisälle menee pihvitomaattia, jäävuorisalaatin lehtiä, cheddarjuustoa, bbq-kastiketta, sinapilla ja mustapippurilla maustettua ranskankermaa, etikalla ja tummalla siirapilla pikkelöityä punasipulia sekä jo alussa mainitsemani nyhtökaurapihvi.

20180603-161201.jpg

Nyhtökaurapihvi on minulle uusi tuttu, mutta nyhtökauraa olen käyttänyt wokeissa ja muun muassa makaronilaatikossa, joten olin melko varma, että pidän myös pihvistä. Olin oikeassa. Ulkonäkö ja rakenne muistuttavat melko paljon jauhelihapihviä, mutta maku on tutun kaurainen. Paistinpannu ei tietenkään ole sama asia kuin grilli tai parila, mutta mukavan karamellisoituneen pinnan pihviin tällä tavallakin sai. Jatkoon!

20180603-161312.jpg

Kuvissa vilahdellut perunalisäke on myöskin grilliruokaa parhaimmillaan: perunat kuoritaan, pestään ja raastimen "mandoliiniterällä" suikaloidaan ohuiksi viipaleiksi.

20180603-153617.jpg

Viipaleet pyöritellään öljyssä ja maustetaan suolalla, pippurilla, savupaprikalla ja chililä. Perunat levitetään alumiinivuokaan - tai ilman grilliä uunipellille - ja kypsennetään noin 15 minuuttia grillissä tai 225-asteisen uunin ylätasolla välillä käännellen.

20180603-154539.jpg

Ja sitten se jännän äärellä -osuus: matkalaukku on pakattu ja tie vie reissun päälle vielä tänään. Matkaan on lähdössä myös kamera ja tietokone, joten langattomien verkkojen sallimissa rajoissa annan kuulua itsestäni as soon as I get there! Ihanaa lomaa kaikille, jotka ovat viikonloppuna lomansa aloittaneet!

DSC_0124-2.jpg