Aina ei voi vain leipoa, vaan välillä täytyy myös syödä oikeaa ruokaa. Yleensä omalla kohdallani on kuitenkin niin, että panostan mieluummin uusien leivontareseptien testailuun ja ruoat ovat melko pitkälti hyväksi havaittuja ja vanhoja tuttavuuksia. Viime talvesta alkaen olen kuitenkin tietoisesti pyrkinyt monipuolistamaan repertuaarina myös ruoanlaittajana, ja tuoreimpana esimerkkinä tein tänään ensi kertaa tuttavuutta sushin kanssa.

20140617_165523%5B1%5D-normal.jpg

Oikeaoppiseen sushiin kalan tulisi olla käsittelemätöntä, joten tämä versio on siis sushirajalla, koska toisissa rullissa on graavilohta ja toisissa kylmäsavulohta, jotka siis kumpikin ovat raakakypsennettyjä. Lisäksi rullissa on avokadoa sekä tietenkin sushiriisiä ja merilevää.

Itse sushirullien teko on todella nopeaa, mutta kärsivällisyyttä tarvitaan siinä vaiheessa, kun keitetyn riisin täytyy antaa jäähtyä. Vaikka leyhyttelin riisiä, kuten olen nähnyt TV-ohjelmissa tehtävän, sen jäähtyminen vei puolisen tuntia. Ennen jäähdyttämistä keitetty riisi valutetaan huolellisesti ja siihen lisätään riisiviinietikkaa. Itsestäni etikan haju tuntui jopa epämiellyttävän voimakkaalta, mutta riisi maistui kuitenkin todella hyvältä ja rullia syödessä tuntui, että riisiä olisi voinut maustaa sokerilla ja suolalla voimakkaammaksikin.

20140617_143923%5B1%5D-normal.jpg

Hyvin tärkkelyspitoinen riisi tarttuu hyvin merileväarkkiin, jolle sitä levitetään tasainen kerros.

20140617_164016%5B1%5D-normal.jpg

Kääretorttujen tekemisrutiinista oli varmasti apua rullien käärimisessä, koska bambumatto ja leivinpaperi apuvälineinä käyttäytyvät hyvin samoin. Riisiä olisi kuitenkin voinut laittaa reilummin arkin kumpaankin reunaan saakka, jotta rullan päätypalat eivät olisi jääneet vajaimmaksi kuin keskipalaset. Ainoastaan yhteen merileväarkin reunaan on hyvä jättää noin 1,5 sentin kaistale ilman täytettä, jotta rullan saa pysymään tiiviisti kiinni.

20140617_164656%5B1%5D-normal.jpg

Yhdestä arkista tuli minun leikkaamistyylilläni vaihdellen 6-7 sushipalaa. Jotta kokonainen pala mahtuisi kerralla suuhun, 7-8 olisi voinut olla järkevämpi koko. Neljästä rullasta riitti kolmelle syöjälle pääruoaksi, ja palasia jäi vielä jonkin verran tähteeksikin, koska ruoka oli todella täyttävää!

20140617_165508%5B1%5D-normal.jpg

Monissa resepteissä sushien sisälle laitetaan avokadon sijaan (tai lisäksi) kurkkua tai porkkanaa tai retiisiä, mutta koska tässä taloudessa on monta ruokamoniongelmaista, kaikkiin rulliin tuli avokadoa, jota kaikki läsnäolevat syövät. Kurkku ja retiisi on pilkottu kylkeen siten, että kukin saa itse valita mielensä mukaan. Myös sushin suolaisuutta ja tujuutta voi kukin säätää itse makunsa mukaan, kun wasabi ja soija ovat dippeinä erillisissä kipoissa. Siis erinomainen ruoka sekalaiselle syöjäkunnalle :)