Me juhlistimme äitiä myös suolaisella kakulla, ja kahvipöytään nostettiin tällainen savulohi-katkarapukakku, jonka keskimmäinen kerros on ehkä hieman yllättävä mutta todella maukas ja keveä ratkaisu iänaikuisten majoneesitäytteiden rinnalle. Tämä kakku sopii ylioppilasjuhliin, valmistujaisiin, rippijuhliin... Oikeastaan mihin tahansa kevään iloisiin juhliin :)
Pohjana tässä voileipäkakussa on grahampaahtoleipää, jota tarvitaan 12 palaa. Paloista leikataan reunat pois, ja niistä voi muuten tehdä vaikka herkullisia krutonkeja! Kakkuun tulevat leivät kostutetaan kasvisliemellä, johon voi raikastukseksi puristaa hieman sitruunanmehua.
Ensimmäinen täyte tehdään lämminsavulohesta.
Lämminsavulohitäyte
noin 300 g lämminsavulohta
~ 2 rkl tilliä
200 g savulohen makuista tuorejuustoa
100 g creme fraichea
mustapippuria
valkopippuria
sitruunanmehua.
Lohi nypitään ruodottomaksi, pienitään haarukalla ja sekoitetaan yhteen muiden täyteainesten kanssa. Täyte levitetään ensimmäisen kostutetun leipäkerroksen päälle.
Toisessa kerroksessa ei ole lainkaan kalaa, vaan se tehdään kananmunista ja raejuustosta. Kyllä! Täytteen idea on peräisin Perinneruokaa prkl -blogista, jossa voileipäkakun yksi täytekerros on käytännössä munavoita. Tässä kananmunatäytteessä ei ole kuitenkaan voita, vaan munien ja raejuuston lisäksi creme fraichea.
Kananmunatäyte
4 kananmunaa
200 g raejuustoa valutettuna
100 g creme fraichea
mustapippuria
+ paprikaa.
Kananmunat keitetään, annetaan jäähtyä ja kuoritaan. Kuoritut munat pienitään haarukalla ja joukkoon sekoitetaan muut aineet. Suolaa ei tarvitse laittaa, koska lohitäyte ja kakun päälle tulevat katkaravut ovat niin suolaisia. Täyte levitetään toisen kostutetun leipäkerroksen päälle, ja munatäytteen päälle voi ripotella suutuntuman ja värin vuoksi esimerkiksi pieneksi pilkottua paprikaa.
Täytteen päälle tulee vielä yksi leipäkerros, joka myöskin kostutetaan. Tässä vaiheessa kakku saisi tekeytyä vaikka yön yli jääkaapissa, mikäli juhliin on vielä aikaa.
Seuraavana päivänä maut ovat tasoittuneet ja kakku tekeytynyt kauttaaltaan meheväksi. On siis kuorruttamisen ja koristelun aika.
Koska makeissakin kakuissa on viime vuosina tehty "nakukakkuja" eli reunoilta paljaita kakkuja, tästäkin tulee sellainen. Päälle tulee 250 grammaa katkaraputuorejuustoa, jota on hieman notkistettu sitruunanmehulla, mutta sivut jäävät paljaiksi. Painelin reunoihin kiinni muutaman herneenverson, koska ne ovat kauniin kiharaisia ja keväisen hennonvihreitä. Tuorejuustokuorrutuksen päälle tulee purkillinen suolaliemessä olevia jättikatkarapuja, muutamia sitruunasta leikattuja ohuita viipaleita sekä lisää herneenversoja.
Ravuissa on pyrstöt edelleen kiinni, koska ne ovat mielestäni hauskan näköisiä. Jos ei kuitenkaan halua vieraidensa joutuvan irrottelemaan pyrstöjä sormin, ne voi tietenkin irrottaa jo etukäteen ennen kakun päälle laittamista. Graavi- tai kylmäsavulohikin sopisi kauniisti kakun päälle, mutta niille ei yksinkertaisesti riittänyt tilaa!
Voileipäkakku saa sen verran harvoin, että sen syöminen on aina juhlallista ja siihen liittyy ripaus luksusta. Tämä on niin hyvänmakuista, että voisin vaikka kevätjuhlan kunniaksi versioida kinkku- tai porokakun...
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.