Puolukkapiirakka kuuluu minun syksyyni, mutta olen ehdottomasti enemmän yltiömakean kuin kirpeän ja happaman puolukkaleivonnaisen ystävä. Siksi muussaan puolukat paahteisen fariinisokerin kanssa ja peitän ne pilvenpehmeään marenkiin kanelisessa puolukka-marenkipiirakassa.

DSC_0296.jpg

Piirakkaan tarvitaan tietenkin puolukoita, joten ensimmäiseksi otetaan puolukat sulataan pakkasesta, koska nyt taitaa olla jo liian myöhäistä kerätä metsästä tuoreita. Karpaloita tietenkin saisi nyt tuoreita, ja ne sopisivat tähän varmasti aivan yhtä hyvin. Mutta tässä piirakka on siis ihania, punaposkisia puolukoita.

DSC_0283.jpg

Kun marjat ovat sulamassa, tehdään taikina: huoneenlämpöinen voi, tomusokeria ja vehnäjauho vatkataan sähkövatkaimen taikinakoukuilla tai yleiskoneella mantelijauhomaiseksi muruseksi. Seokseen vatkataan yksi kananmuna ja taikinasta pyöritellään kiinteä pallo, joka saa levätä jääkaapissa puoli tuntia.

Kun puoli tuntia on miltei kulunut, uuni laitetaan kuumenemaan 175 asteeseen ja jähmettynyt taikina painellaan käsin piirakkavuoan pohjaksi ja reunoiksi.

DSC_0285.jpg

Tätä pohjaa ei tarvitse esipaistaa, vaan puolukat survotaan haarukalla soseeksi yhdessä fariinisokerin, kanelin ja maissitärkkelyksen kanssa. Makea ja tuoksuva survos kaadetaan pohjan päälle ja piirakka työnnetään uuniin.

DSC_0287.jpg

Piirakkaa paistetaan noin 30 minuuttia, jonka aikana taikinareunat muuttuvat kullanruskeaksi ja alkavat irrota leivinpaperoidusta vuoasta. Myös puolukkasurvos muuttuu tärkkelyksen ansiosta kiinteämmäksi eikä enää hytky, kun on kypsää.

DSC_0289.jpg

Valmis piirakka saa jäähtyä täysin, ennen kuin sen päälle laitetaan marenki. Marenkia varten vatkataan kaksi kananmunan valkuaista vaaleaksi, niin napakaksi vaahdoksi, että siinä pysyy vatkaimilla tehdyt kuviot hetken aikaa. Vasta siinä vaiheessa marenkiin aletaan lisätä sokeria, ja sen täytyy olla hienojakoista sirosokeria, jotta lopputuloksessa ei rousku sokeri hampaissa. Sokeria laitetaan kaikkiaan 100 grammaa, ja se lisätään marenkiin pikkuhiljaa ja koko ajan vatkaten. Lopputulos on kiiltävää, valkoista ja niin paksua, että kulhon voisi kääntää ylösalaisin ilman, että marenki putoaa kulhosta.

Valmis marenki joko lusikoidaan tai pursotetaan piirakan pinnalle, ja tohottimella saa marenkinökösten päälle kauniin paistopinnan ja huoneilmaan herkullisen palavan sokerin tuoksun! :)

DSC_0297.jpg

Minä jätin hieman puolukkasurvosta näkyviin marenkinökösten väliin sekä marengin ja reunan väliin, jotta jo ulospäin näkyy, mitä ihanaa piirakka pitää sisällään.

DSC_0298.jpg

Pohja on todella hyvän makuinen ja ihanan rapea, puolukka ja kaneli ovat taivaallinen makupari ja marenki suussasulavaa ja – kuten alussa toivoin – yltiöpäisen makeaa. Puolukat ovat fariinisokerista huolimatta kuitenkin kirpakoita, joten kokonaisuus on oikein tasapainoinen.

DSC_0299.jpg

Täydellinen pimeän ja kylmän syysillan herkku teen kanssa! :)

DSC_0302.jpg

Puolukka-marenkipiirakka

Pohja:

100 g huoneenlämpöistä voita

3 dl vehnäjauhoja

1 dl tomusokeria

1 kananmuna

Täyte:

noin 3 dl puolukoita

2,5 dl fariinisokeria

1 rkl maissitärkkelystä (Maizena)

2 tl kanelia

Marenki:

2 kananmunan valkuaista

100 g sirosokeria.

DSC_0304.jpg