Niin kuiva että suusta vain muruset pölähtelee, mitäänsanomattoman makuinen ja kaikin puolin tylsä. Niinpä. Niin minäkin ajattelin pitkään runebergintortuista, mutta pari viikkoa sitten maistoin eräässä kahvilassa uskomattoman me-he-vää ja herkullista Johan Ludvig Runebergin kunniaksi leivottavaa leivonnaista, joten täytyyhän sitä itsekin kokeilla.

DSC_0251.jpg

Minun raittiit runebergintorttuni

250 g huoneenlämpöistä margariinia

3 dl sirosokeria

4 kananmunaa

3 dl vehnäjauhoja

2,5 dl mantelijauhoja

1 pss (100 g) mantelirouhetta

1 rkl kardemummaa

1 rkl vaniljasokeria

2 tl leivinjauhetta

2 dl kermaa

+ päälle vadelmahilloa ja tomusokeri-sitruunanmehukuorrutus.

Kuten reseptistä näkyy, minun torttuihini ei tule perinteisiä korppujauhoja, piparkakun murusia eikä myöskään alkoholia. Halusin välttää kaiken mahdollisen kuivuutta aiheuttavan, joten korvasin korppujauhot ja muruset mehevällä mantelirouheella. Se myös voimistaa mantelin makua, jonka haluan olevan torttujen "päämaku", koska punssia näihin ei tule. Tortut ovat nimittäin menossa huomenna työpaikalleni, joten eihän sitä kesken maanantaipäivän voi ruveta punssilla läträämään ;)

Ensin margariini ja sokeri vatkataan pehmeäksi vaahdoksi, sitten lisätään yksitellen kananmunat ja lopuksi vuorotellen keskenään sekoitettuja kuivia aineita ja kermaa.

DSC_0227.jpg

Kun taikina on valmista, sitä kannattaa maistella kahdestakin syystä. 1) Se on todella hyvää, ja 2) Testata, onhan taikinassa riittävästi makua. Minä lisäsin hieman vielä lopuksi kardemummaa, koska se ei tuntunut ensin oikein pääsevän oikeuksiinsa. Sitten vain taikina vuokiin, ja koska minulla ei ole mitään oikeita runebergintorttumuotteja tai -vuokia, tein tortut muffinsivuoissa.

DSC_0230.jpg

Annoksesta tuli juuri sopivasti 12 leivonnaista, ja ne olivat 200-asteisessa uunissa 25 minuuttia. 20 minuutin jälkeen ne näyttivät jo valmiilta ja pinta oli kauniin värinen, mutta torttu kypsyi yllättävän hitaasti sisältä. Maltti on siis valttia.

Kumosin hieman jäähtyneet tortut leivinpaperille, ja siinä minua odottikin ylläri...

DSC_0234.jpg

Tortut olivat kallellaan ja kumollaan kuka mihinkin suuntaan! Otin veitsen ja sahailin varovasti jokaiselta leivonnaiselta hatun pois, jotta ne asettuisivat hieman suorempaan.

DSC_0236.jpg

Helpotti. Sitten sekoittelin pienen määrän tomusokeria, sitruunanmehua, vettä ja kimaltavaa punaista väriainetta.

DSC_0239.jpg

Jos tämä runeberg joutuu olemaan raitis niin ainakin se saa hieman glitteriä yllensä! Uskon että Fredrika (rouva Runeberg) olisi arvostanut sitä. Sekoittelin massan tasaiseksi ja laitoin pursotinpussiin.

DSC_0241.jpg

Lusikoin jokaisen leivonnaisen päälle pienen määrän vadelmahilloa ja ympäröin hillosilmän herttaisesti kimmeltävällä tomusokerikuorrutteella.

DSC_0244.jpg

Suurin osa tortuista päätyi suoraan rasioihin odottamaan huomista, mutta onneksi muutama jäi leipurille maistelukappaleeksi. Ei pölise suussa eikä kaipaa alkoholia!