Liekö olemassa perinteisempiä pikkuleipiä kuin ässät? Ainakin minä olen aivan pienestä asti saanut mummolan kahvipöydässä ässäpipareita (ja lusikkaleipiä, wilhelmiinoja ja pullapitkoa - ei tämä yksin siis perinteisten sarjassa paini), ja ne maistuvat rapsakoilta ja kaneliselta. En muista kuitenkaan koskaan itse tehneeni ässiä, joten täytyihän niitä kokeilla.

Ässäpiparit

200 g huoneenlämpöistä voita

2 dl sokeria

1 kananmuna

3 dl vehnäjauhoja

1 dl perunajauhoja

2 tl vaniljasokeria

1 tl leivinjauhetta

Voi ja sokeri vatkataan vaahdoksi, johon lisätään ensin kananmuna koko ajan vatkaten ja sen jälkeen keskenään sekoitetut kuivat aineet tasaiseksi taikinaksi sekoittaen,

Koska pursotin taikinan ässiksi pursotinpussilla, en antanut sen jäähtyä jääkaapissa ollenkaan. Taikina oli hyvin pehmeää ja hankalasti käsiteltävää, joten jos siitä haluaisi pyöritellä tangon ja tehdä siitä ässiä, kannattaa antaa taikinan olla ainakin tunnin jääkaapissa.

Ripottelin pursotettuihin ässiin kaneli-sokerisekoista, ja paistoin niitä (osa näytti kyllä enemmän kakkosilta kuin ässiltä!) 200-asteisen uunin keskitasolla 8 minuuttia. Uunista tuli ulos kauniin kullanruskeita pikkuleipiä, jotka kohotessaan kaunistuivat kummasti. Kakkosetkin muuttuivat kuumuudessa ässiksi! :)

IMG_1368.jpg

Koska ässätaikina on niin peruspikkuleipätaikina kuin vain voi olla, halusin kokeilla samasta taikinasta myös jotain muuta. Pyörittelin puolet alkuperäisestä taikinan määrästä kahdeksi paksuhkoksi pötköksi, joita painelin jauhotetulla teelusikalla hieman litteämmiksi keskeltä. Syntyneeseen "uraan" lusikoin paistonkestävää vadelmamarmeladia, ja toisen pötkön päälle ripottelin vielä kookoslastuja. Sen jälkeen samaan 200-asteiseen uuniin noin 10 minuutiksi.

Kuten perinteiset wilhelmiinat, myös nämä vadelmapikkuleivät kannattaa leikata lämpimänä ennen kuin taikina muuttuu rapeaksi.

IMG_1370.jpg

Sitten vain teevesi kiehumaan ja pöytää kattamaan... Pikkuleivät odottavat jo :)

IMG_1374.jpg

PS. Kokeilen laittaa jäähdyttämätöntä taikinaa joululahjaksi saamaani "cookie pressiin", jolla voi tehdä kaikenmuotoisia kivoja keksejä. Taikina oli kuitenkin liian pehmeää, joten sain taiteiltua vain muutaman kukkasen. Tulkoon ne tähän esimauksi tulevasta; kunhan löydän sopivan jämäkän taikinareseptin, teen oikean pikkuleipien runsaudensarven.

ss%C3%A4t.jpg