Rapean ohut ja hampaissa rouskuva näkkäri on ihanaa, varsinkin kun siinä on paljon siemeniä makua antamassa. Olen kerran tehnyt itse näkkileipää, ja se oli todella hyvää (koko pelti hupeni hetkessä!), joten innostuin, kun löysin kaupasta Risentan valmiin näkkäriseoksen, joka saa ekstraplussaa siitä, että on täysin gluteeniton.

DSC_0022.jpg

Pussissa on 350 grammaa siemenseosta, jossa on auringonkukan, seesamin, kurpitsan, pellavan, psylliumin sekä chian siemeniä. Siemeniin sekoitetaan 4 desiä kiehuvaksi kuumennettua vettä sekä 3 ruokalusikallista öljyä, jonka pitäisi pussin ohjeen mukaan olla rapsiöljyä, mutta minä käytin mietoa oliiviöljyä.

Seoksen annetaan levätä 10 minuuttia, jonka jälkeen se on alla olevan kuvan mukaista paksua eikä irtonaista nestettä enää ole.

DSC_0023.jpg

Seoksesta tulee kaksi uunipellillistä, ja sen saa levitettyä tarpeeksi ohueksi, kun käyttää apuna toista leivinpaperia. Minulla ei silti tullut aivan kahta pellillistä, vaan toinen jäi hieman pienemmäksi. Mutta tokkopa tuo haitannee mittään, koska en muutoinkaan ajatellut tehdä näkkäristä säntillisiä neliöitä vaan mieluummin murtaa sen muotoisia palasia kuin levystä tulee.

DSC_0025.jpg

Ripottelin näkkärilevyjen päälle yrtti-suolasekoitusta, koska siemensekoituksessa on vain 0,03 grammaa suolaa, joka on siemenistä luonnollisesta tulevaa natriumia.

DSC_0027.jpg

Paistoin pellilliset yhtä aikaa 175-asteisessa uunissa noin 60 minuuttia. Puolen välin tienoilla vaihdoin peltien paikkaa, jotta kumpikin saa tasaisesti väriä. Tunnin paistamisen jälkeen uunista tulikin mukavan kullanruskeat ja rapsakat näkkärilevyt. Annoin niiden jäähtyä huoneenlämpöisiksi ennen kuin pilkoin.

DSC_0032.jpg

Näkkäri maistuu hyvältä sellaisenaan ja erityisesti voinokareen kanssa se on erinomaista :) Rakennetta ja suutuntumaa on mukavasti, koska kaikki siemenet ovat kokonaisia. Kaipaisin kuitenkin näkkäriin lisää "leipäisyyttä", koska nyt tämä ei tunnu varsinaiselta leivältä vaan on ennemminkin paahdettujen siemenien yhteenliittymä. En esimerkiksi osaisi kuvitella tekeväni tästä voileipiä niin, että kasaisin päälle juustoa, leikkelettä, kurkkua tai muita leivänpäällisiä, ja luulen, että tämän rakenne ei välttämättä kestäisi kovin raskasta päällystekuormaa... Mutta ehdottomasti hyvän makuinen herkuttelunäkkäri!

DSC_0033.jpg

Löytyy hyviä ja huonoja puolia, joten haluan tehdä vertailun vuoksi toista näkkäriä, johon tulee myös jauhoja ja joka on valmistettu itse erilaiset ainekset yhdistämällä. Tämän toisen taisteluparin esittelen täällä parin päivän kuluttua ja siihen asti nautiskelen tästä :)