Naapurin tätini tekee yhtään liioittelematta maailman parhaita lihapiirakoita, ja ylenpalttisesti hän on aina antanut meidän nauttia kättensä taidoista. Pitkään olen halunnut myös itse kokeilla lihapiirakoiden tekoa, mutta jotenkin uppopaistaminen ja muut kuvitellut hankaluudet ovat aina lykänneet aikomusta. Ei se niin vaikeaa sitten ollutkaan, kun vain tarttui toimeen! Hommassa on oikeastaan kolme vaihetta: täyte, taikina ja kokoaminen/paistaminen.
1. Täyte
500 gr jauhelihaa
5 dl kypsää riisiä
1 sipuli
1 tl suolaa
2 tl soijakastiketta
maustepippuria ja valkopippuria maun mukaan
2. Taikina:
5 dl kevytmaitoa
50 g hiivaa
1,5 tl suolaa
loraus siirappia
75 g pehmeää margariinia
n. 1kg hiivaleipäjauhoja
Kädenlämpöiseen maitoon liuotetaan hiiva, suola ja siirappi. Jauhoja lisätään pikkuhiljaa ja puuhaarukalla sekoittamisesta siirrytään käsin vaivaamiseen. Kun taikina tuntuu melko valmiilta, siihen lisätään pehmeä rasva ja sen jälkeen vielä tarvittavan verran jauhoja. Koska en aiemmin ole tehnyt lihapiirakoita, en tiennyt millainen taikinasta pitäisi tulla, mutta ajattelin, että kovempi taikina on helpompi käsitellä ja kaulita, joten yritin tehdä melko kovan ja kiinteän taikinan.
Valmis taikina sai kohota puoli tuntia ja upeasti se kohosikin!
Kohottamisen jälkeen alkoi 3. vaihe:
Taikina kaulittiin levyksi (tein ensin turhan ohuen), josta otin lautasta apuna käyttäen pyöreitä piirakkapohjia. Käytin ensin 17 sentin halkaisijaista lautasta, mutta siitä tuli megalomaanisia piirakoita, joten vaihdoin 13-senttiseen, ja se oli jo paljon parempi.
Irrotettujen ympyröiden reunat valeltiin vedellä ja keskellä ladottiin täytettä. Isompaan ympyrään mahtui kukkurallinen ruokalusikallinen, pienempään hieman alle ruokalusikallinen. Piirakka taitettiin puoliksi ja reunat suljettiin ensin sormin painelemalla ja sitten vielä haarukalla.
Piirakat saivat vielä tässä vaiheessa kohota noin kymmenen minuuttia, ennen kuin päätyivät kuumaan öljyyn paistumaan. Ennen öljyyn upottamista varmistin vielä kerran reunan kiinnityksen pitävyyden haarukalla ja pistelin piirakkaan haarukalla reikiä, ettei se poksahda paistuessaan...
Paistuminen vei noin kaksi minuuttia puoleltaan...
... ja öljyn alta paljastui ihanan ruskeaksi paistunut pinta!
Paistamisen jälkeen nostin piirakat reikäkauhalla talouspaperin päälle, jotta turhat öljyt valuvat pois.
Ulkonäössä on vielä paljon petraamisen varaa, mutta maku on juuri oikea ja taikina aivan käsittämättömän kuohkeaa! Ihan kuin joku kananmunaan tehty frittitaikina! Mausteeksi vain ketsuppia ja kurkkusalaattia, ja täydellinen iltapala on valmis ;)
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.