Naapurin tätini tekee yhtään liioittelematta maailman parhaita lihapiirakoita, ja ylenpalttisesti hän on aina antanut meidän nauttia kättensä taidoista. Pitkään olen halunnut myös itse kokeilla lihapiirakoiden tekoa, mutta jotenkin uppopaistaminen ja muut kuvitellut hankaluudet ovat aina lykänneet aikomusta. Ei se niin vaikeaa sitten ollutkaan, kun vain tarttui toimeen! Hommassa on oikeastaan kolme vaihetta: täyte, taikina ja kokoaminen/paistaminen.

1. Täyte

500 gr jauhelihaa

5 dl kypsää riisiä

1 sipuli

1 tl suolaa

2 tl soijakastiketta

maustepippuria ja valkopippuria maun mukaan

IMG_0924-normal.jpg

2. Taikina:

5 dl kevytmaitoa

50 g hiivaa

1,5 tl suolaa

loraus siirappia

75 g pehmeää margariinia

n. 1kg hiivaleipäjauhoja

Kädenlämpöiseen maitoon liuotetaan hiiva, suola ja siirappi. Jauhoja lisätään pikkuhiljaa ja puuhaarukalla sekoittamisesta siirrytään käsin vaivaamiseen. Kun taikina tuntuu melko valmiilta, siihen lisätään pehmeä rasva ja sen jälkeen vielä tarvittavan verran jauhoja. Koska en aiemmin ole tehnyt lihapiirakoita, en tiennyt millainen taikinasta pitäisi tulla, mutta ajattelin, että kovempi taikina on helpompi käsitellä ja kaulita, joten yritin tehdä melko kovan ja kiinteän taikinan.

IMG_0927-normal.jpg

Valmis taikina sai kohota puoli tuntia ja upeasti se kohosikin!

IMG_0928-normal.jpg

Kohottamisen jälkeen alkoi 3. vaihe:

Taikina kaulittiin levyksi (tein ensin turhan ohuen), josta otin lautasta apuna käyttäen pyöreitä piirakkapohjia. Käytin ensin 17 sentin halkaisijaista lautasta, mutta siitä tuli megalomaanisia piirakoita, joten vaihdoin 13-senttiseen, ja se oli jo paljon parempi.

IMG_0932-normal.jpg

Irrotettujen ympyröiden reunat valeltiin vedellä ja keskellä ladottiin täytettä. Isompaan ympyrään mahtui kukkurallinen ruokalusikallinen, pienempään hieman alle ruokalusikallinen. Piirakka taitettiin puoliksi ja reunat suljettiin ensin sormin painelemalla ja sitten vielä haarukalla.

lihis-normal.jpg

Piirakat saivat vielä tässä vaiheessa kohota noin kymmenen minuuttia, ennen kuin päätyivät kuumaan öljyyn paistumaan. Ennen öljyyn upottamista varmistin vielä kerran reunan kiinnityksen pitävyyden haarukalla ja pistelin piirakkaan haarukalla reikiä, ettei se poksahda paistuessaan...

Paistuminen vei noin kaksi minuuttia puoleltaan...

lihis2-normal.jpg

... ja öljyn alta paljastui ihanan ruskeaksi paistunut pinta!

lihis3-normal.jpg

Paistamisen jälkeen nostin piirakat reikäkauhalla talouspaperin päälle, jotta turhat öljyt valuvat pois.

IMG_0938-normal.jpg

Ulkonäössä on vielä paljon petraamisen varaa, mutta maku on juuri oikea ja taikina aivan käsittämättömän kuohkeaa! Ihan kuin joku kananmunaan tehty frittitaikina! Mausteeksi vain ketsuppia ja kurkkusalaattia, ja täydellinen iltapala on valmis ;)