Olin pitkän viikonlopun Tallinnassa, ja kolme ruokapaikkaa hurmasi minut niin perinpohjaisesti sekä palvelullaan että makuelämyksillään, että haluan jakaa vinkit myös täällä blogissani. Jos olet siis suunnistamassa Tallinnaan tai edes suunnittelet matkaa Suomenlahden eteläpuolelle, näistä vinkeistä kannattaa ottaa vaari!

1. Rataskaevu 16 / Väike Rataskaevu 16

Tämä vanhassa kaupungissa sijaitseva ravintola, jonka julksivu on huomaamaton ja jolla ei oikeastaan edes ole omaa nimeä, vaan ravintola kantaa nimenään katuosoitettaan, panostaa todella ystävälliseen ja reippaaseen asiakaspalveluun ja perinteisiin raaka-aineisiin, jotka yhdistetään maistuvasti modernimpiin lisäkkeisiin. Rataskaevu 16 sijaitsee nimensä mukaisesti osoitteessa Rataskaevu 16, mutta jos ravintola sattuu olemaan täynnä (kuten se usein on heti avaamishetkestä alkaen), ystävälliset tarjoilevat ohjaavat mieluusti "sivupisteeseensä" Väikeen (osoite Niguliste 6), jossa on tarjolla sama menu ja tunnelma kuin pääravintolassa.

Aloitimme matkamme lounaalla Rataskaevun pääravintolassa, ja paistettu portobellosieni hernepyreen, paistetun parsan ja piparjuurisen sipulihillon kanssa oli täydellinen startti aurinkoiseen päivään.

DSC_0196.jpg

Alkupalaksi tarjottava ravintolan omatekoinen leipä on niin suussasulavaa, että naapurissapöydässä istunut rouva kertoi tulleensa takaisin Tallinnaan ja Rataskaevuun nimenomaan tuon vasta leivotun leivän vuoksi. Ja herkullista maltainen ja pehmeärakenteinen leipä onkin!

DSC_0191.jpg

Matkan viimeisenä päivänä halusimme palata samaan ravintolaan, koska kasvisruokien lisäksi ruokalistalla on useita kala- ja liharuokia, jotka myös halusimme testata. Tällä kertaa ravintola oli kuitenkin ääriään myöten täynnä (ekalla kerralla saimme pöydän sisäpihan terassilta ilman pöytävarausta!), joten kävelimme noin 100 metriä Väikeen, jossa nuori miestarjoilija suorastaan hukutti meidät ylenpalttiseen palvelualttiuteensa. Alkupalaksi hieman graavilohta ja virolaisia juustoja...

DSC_0217.jpg

DSC_0219.jpg

ja pääruoaksi naudan sisäfileetä tattitartarin (nam!), lehtikaalin ja kirsikkatomaattien kanssa. Paistoaste oli muuten juuri täydellisen pyydetynlainen!

DSC_0220.jpg

Tällä kertaa vatsaan jäi tilaa myös jälkiruoalle, ja toiseksi vaihtoehdoksi suorastaan täytyi tilata ravintolan oma erikoisuus kylmä sinihomejuustokakku. Kakku tarjoiltiin tyrnikastikkeen kanssa, ja tyrnin voimakas maku sopi hyvin yhteen sinihomejuuston kanssa, mutta ehkä tätä jälkkäriä tuunaisin vielä hieman...

DSC_0224.jpg

Sen sijaan perinteisempi suklaakakku vadelmakastikkeen ja vaniljajäätelön kanssa oli täydellinen napakymppi, ja suklaakakun sisus oli kuin sulaa laavaa.

DSC_0225.jpg

Hintataso ravintolassa on Suomea selvästi edullisempi, sillä kolmen hengen alkupalat, lihapääruoat, jälkiruoat kahveineen sekä ruokaviini tekivät yhteensä noin 110 euroa. Ja lisäkehut ravintolalle siitä, että siellä päätarkoitus ei ole nyhtää turisteilta rahoja laadun kustannuksella, vaan ruokailuun on varattu reilusti aikaa, eikä tyhjiin mutta varattuihin pöytiin otettu "pika-asiakkaita" täytteeksi.

2. Sesoon 

Sesoon on ravintola Tallinnan Kalamaja-alueella, joka on tällä hetkellä hyvin muodikas ja erilaisten bloggaajien ja hipstereiden suosiossa. Olin ennen matkaa lukenut useista eri lähteistä, että Sesooniin on turha yrittää edes lounasaikaan ilman pöytävarausta, mutta me pääsimme sekä perjantain lounasaikaan että sunnuntain brunssille liki tyhjään ravintolaan. Ja ravintolaan pääsemisen jälkeen kaikki sujuikin kuin tanssi, mutta haaste oli ravintolan löytäminen. Ravintolan osoite on Niine 11, ja jo edellisellä Tallinnan matkalla löysimme osoitteen ja jopa ravintolan kyltin, mutta emme löytäneet itse ravintolaa. Tällä kertaa rohkaistuimme kuitenkin kuikkimaan kyltin lähistöllä olevalle kerrostalon sisäpihalle – ja kas, sieltähän ravintolan kutsuva terassi löytyikin!

Sesoon on viihtyisäksi ja kotoisaksi tehty teollisuushallin omainen tila, jossa on sekä ruokalista että päivittäin vaihtuva lounas. Lounaan hinta (sis. keiton, pääruoan ja jälkiruoan + kahvin / teen) on noin 7 euroa, ja myös ala carten annokset tuntuivat todella edullisilta suomalaiseen hintatasoon tottuneelle. Otin tomaattista linssipataa, jonka voin täysin rehellisesti sanoa olevan yksi elämäni paras ruoka-annos! Mausteinen ja tomaattinen mutta kuitenkin kookosmaidolla pehmeäksi tehty linssipata oli niin täydellistä, että mieleni olisi tehnyt pihistää kokilta resepti.

DSC_0207.jpg

Kaikki annoksessa olleet paistetut vihannekset oli saatu maistumaan todella hyvältä, ja jopa kesäkurpitsan ja munakoison rakenne oli todella hyvä eikä yhtään lötkö! Tämä annos on täydellinen esimerkki siitä, kuinka yksinkertaisesti kasvisannoksesta voi tehdä valtavan herkullista.

Ja jälkiruoat ne vasta yllättivätkin... Listalla oli "päivän kakku", jonka hintahaarukka oli 2–4 euroa, joten en olettanut kovin erikoisia luomuksia. Ennakko-oletukseni osoittautui kuitenkin aivan vääräksi, sillä lasivitriinissä komeili toinen toistaan herkullisimpia kakkuja, joista lopulta valitsimme raikkaan marjapiirakan ja täyteläisen maapähkinäkreemikakun.

DSC_0211.jpg

DSC_0212.jpg

Erityisesti maapähkinää ja suklaata sisältänyt kakku oli niin hyvää, että oli vaikea uskoa, että sitä ei ole nauttimassa jossakin kakkuihin erikoistuneessa konditoriassa. Ja koko lounaan hinta viinilasillisineen alle 30 euroa!

3. Balti Jaama Turg – kauppahalli ja tori

Kolmas herkuttelukohde, jota ehdottomasti suosittelen, on aivan Tallinnan rautatieaseman kupeessa sijaitseva Balti Jaama Turg eli Baltijaaman tori, joka on kuin iso kauppahallin ja torin risteytys. Siellä myydään tuoreita vihanneksia ja marjoja ja hedelmiä ja lihaa ja kalaa ja elintarvikkeita, mutta siellä on myös useita erilaisia ravintoloita ja kahviloita. Me kävimme testaamassa Vahvlihaldjad-nimisen kahvilan, josta sai taivaallisia leivonnaisia sekä hyvää teetä ja kahvia.

Marenki tuntuu olevan tällä hetkellä leivonnassa hyvin suosittua, ja sitä löytyi marketin herkkutiskiltä sellaisenaan myytävänä, kakkupohjan korvikkeena raparperikakussa sekä tietenkin britatortusta, joka oli tämän kahvilan käsittelyssä saanut hieman uudenlaisen, näyttävän muodon.

DSC_0199.jpg

DSC_0200.jpg

Ah mitä herkkuja! Ja nämä leivonnaiset kahvin ja teen kanssa maksoivat noin 10 euroa, joten hieman edullisempia myös leivonnaiset tuntuvat olevan kuin meillä Suomessa. Ja ehkä se on itäeurooppalaista kulttuuriperintöä, että Virossa todella tunnutaan osaavan nauttia elämästä, sillä esimerkiksi tavallisen ruokakauppaketjun leivonnaisvitriinissä on laajempi valikoima erilaisia kakkuja, leivonnaisia ja konvehteja kuin mitä meillä monessa erikoisliikkeessä tai leipomossa on. Ja minullehan se vain sopii!