Täällä oli viikonloppuna kansainväliset suurmarkkinat, joilla myydään toinen toistaan houkuttelevampia herkkuja eri puolilta maailmaa. Ostin testimaisteltavaksi englantilaisia toffeita, tai fudgeja, kuten he itse niitä kutsuvat.

DSC_0842.jpg

Toffeet ovat kauniita kuin pienet koriste-esineet, ja niiden nimet kuulostsvat vastustamattomilta: hunajafudge, pistaasifudge, kirsikkainen fudge kookoshiutaleilla, rocky road fudge, valkosuklaan ylenpalttius... Ja mitä värejä!

DSC_0845.jpg

Ehkä värien kirkkaudesta olisi jo pitänyt oivaltaa, ettei makujakaan ole taiottu pelkästään luonnollisten raaka-aineiden avulla... Nimittäin parhaimmaksi osoittautui "tavallinen" fudge, joka oli voista ja siirappista, makeaa ja täyteläistä. Sen sijaan maustetut fudget maistuvat minusta lähinnä esansseilta - erityisesti kirsikka ja pistaasi. Myöskään niiden rakenne ei ollut sellainen suussasulava kuin toffeella olettaisi olevan, vaan enemmänkin sokerimassamainen. Siksi ajattelin tarjota tilalle muutaman oman fudgeohjeeni, jotka on taatusti tehty aidoista raaka-aineista ja jotka maistuvat syntisen hyvältä:

Maapähkinävoifudge

2 dl kermaa

2 dl sirosokeria

1,5 dl maapähkinävoita

1 dl tomusokeria

3 rkl (suolaista) voita

1 sitruunan raastettu kuori

+ pistaasipähkinöitä.

Fudge valmistetaan kiehauttamalla kerma ja sirosokeri kattilassa. Seosta keitetään niin kauan, että se muuttu ruskeaksi ja kinuskimaiseksi, mikä vie noin 15 minuuttia. Valmis seos otetaan pois liedeltä, ja siihen sekoitetaan loput ainekset. Fudgemassa kaadetaan leivinpaperilla vuorattuun vuokaan, ja pinnalle voi halutessaan ripotella pistaasipähkinöitä, joiden vihreä väri näyttää upealta vaaleanruskeaa fudgea vasten. Sitruunankuorta ei luonnollisesti ole pakko käyttää, jos tahtoo puhtaasti maapähkinän makuista herkkutoffeeta.

Minähän söisin fudgea vaikka kauhalla suoraan kattilasta, mutta sivistyneempi herkuttelija antaa fudgen jähmettyä korkeareunaisessa vuoassa pari tuntia, jonka jälkeen se on helppo leikata sopiviksi suupaloiksi.

maap%C3%A4hkin%C3%A4fudge.jpg

Toinen jopa vielä enemmän omaan makuuni oleva resepti on kondenssimaitopohjainen fudge, jonka makua voi varioida oman mielensä mukaan esimerkiksi erilaisilla pähkinöillä, kuivahedelmillä tai vaikka merisuolalla. Tässä perusohjeessa maistuu tumma suklaa ja mausteinen konjakki:

Purkillinen kondenssimaitoa

400 g leivontasuklaata

125 g voita

ripaus suolaa

1 rkl konjakkia.

Valmistus aloitetaan kiehauttamalla kondenssimaito pinnoitetussa kattilassa. Maitoa täytyy koko ajan sekoittaa, jotta se ei pala pohjaan. Kiehumispisteessä oleva kondenssimaito otetaan pois liedeltä ja siihen sekoitetaan pilkottu suklaa (vaatimattomasti kaksi levyllistä :)). Kun maito ja suklaa ovat sekoittuneet upean kiiltäväksi ja tasaiseksi tahnaksi, siihen sekoitetaan voi, suola ja konjakki. Tarvittaessa kattilan voi laittaa takaisin jälkilämpöiselle hellalle, jotta massan saa aivan tasaiseksi.

Tämä fudge tarvitsee hieman maapähkinäsisartaan pidemmän jähmettymisajan, mutta noin neljän tunnin kuluttua jääkaapista voi ottaa ulos samettisen pehmeää mutta helposti käsiteltävää, kiinteää tummaa fudgea. 

Kannatan siis ehdottomasti sekä maun että rakenteen puolesta omatekoisia toffeitani brittiläisiin pikkuserkkuihin verrattuna, mutta toisaalta on aivan mahtava päästä maistamaan pienenpieniä määriä erilaisia makuja. Koska palat ovat mukavia suupaloja ja ne myydään yksittäin, pystyn maistelemaan sen seitsemää sorttia, mikä taas kotikeittiössä kerralla toteutettuna olisi aikamoinen suoritus...

DSC_0847.jpg

Hunajafudgea ja maapähkinävoifudgea voisin ostaa toisenkin kerran, mutta muuten taidan ensi vuoden markkinoilla siirtyä maistamaan italialaisten nougatia... :)