Mikä siinä onkaan, että miltei heti kun uusi vuosi on alkanut, alkaa tehdä mieli laskiaispullaa, vaikka laskiaiseen on vielä kolme viikkoa aikaa? Noh, toisaalta aloitanhan minä joulusesonginkin jo lokakuun lopulla, joten ei kolmen viikon etumatka olisi edes paha. Ja ehkä pullan mieliteko liittyy yleisemminkin talveen. Ja mekinhän saimme vihdoin tänne Helsinkiin talven! On ollut jopa seitsemän astetta pakkasta, ja luntakin on jalkakäytävien täydeltä! Siispä tein eilen illalla pullaa, mutta en vielä laskiaispullaa vaan mielettömän pehmeitä ja vaniljaisia pullia, jotka täytetään rahkalla ja mustikoilla.

DSC_0241.jpg

Ostan aina joskus herkutellakseni Alpron vaniljasoijamaitoa, joka on kuin juotavaa vaniljakiisseliä. Niinpä päätin tehdä myös pullat tähän herkkumaitoon:

DSC_0226.jpg

5 dl Alpro vaniljasoijamaitoa

1 dl sokeria

ripaus suolaa

1 kananmuna

1 rkl kardemummaa

2 pss kuivahiivaa

noin 10 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

150 g voita.

Voi pojat että kardemumma on hyvää! Jo se tuoksu saa pullanhimon yltymään entistä kovemmaksi...

DSC_0228.jpg

Vaniljamaito lämmitään ensin +42-asteiseksi ja siihen sekoitetaan sokeri, kardemumma, kananmuna ja suola. Sen jälkeen sekoitetaan kuivahiiva pariin desilitraan vehnäjauhoja ja sekoitetaan maitoon. Sitten lisätään pikkuhiljaa jauhoja ja sekoitetaan aina puuhaarukalla tasaiseksi. Kun haarukka ei enää pysty taikinaan, vaihdetaan tilalle käsi ja ruvetaan vaivaamaan taikinaan kunnon sitko. Kun jauhoja on laitettu melkein koko määrä, eikä taikina enää tartu pahemmin käteen tai kulhoon, lisätään joukkoon huoneenlämpöinen voi, joka vaivataan joukkoon. Valmis taikina viimeistellään jauhoripauksella niin, ettei taikina vallan aivan kiillä kohoamaan mennessään.

Niin, sitten tosiaan kohotetaan. Ja tämä yksilöhän päätti sitten kohota aivan tosissaan! Puoli tuntia lämpövesihauteessa ja tilanne näytti tältä:

DSC_0229.jpg

Valitsin hieman naftin kokoisen leivontakulhon puolen litran taikinalle, mikä on osasyy ylipursuamiselle, mutta jotakin muutakin tässä tapahtui. Hiiva ei kuitenkaan ollut syönyt kaikkea taikinan sokeri, vaan vaniljamaito ja sokeri pitivät taikinan ihanan makeana.

Kohonneesta taikinasta vaivataan ilmakuplat pois ja se jaetaan kolmeen osaan, josta kustakin tulee pellillinen herkullisia ja kupsakoita pullia. Mustikka-rahkapullia varten taikina muotoillaan pötköksi, joka leikataan 8-9 yhtä suureen osaan. Jokainen nökönen pyöritellään tavalliseksi pyöreäksi pullaksi ja laitetaan pellille leivinliinan alle kohoamaan.

DSC_0231.jpg

Kohoamisen aikana uuni saa lämmetä 200 asteeseen ja on aikaa valmistaa rahkatäyte:

1 prk maitorahkaa

1 kananmuna

1 dl sokeria

5-10 tippaa vanilja-aromia

+ pakastemustikoita.

Kaikki ainekset mustikoita lukuun ottamatta sekoitetaan keskenään tasaiseksi, notkeaksi massaksi.

Kohonneisiin pulliin painellaan juomalasin pohjan avulla keskelle kolo täytteelle. Kolon ympärys voidellaan kananmunalla ja Ttäytettä kaadetaan koloon. Yhdestä täyteannoksesta riittää yhdelle pellilliselle eli 8-9 suurelle pullalle.

DSC_0233.jpg

Rahkatäytteen päälle ripotellaan jäisiä mustikoita, ja niitä voi hieman painella rahkan sisään.

DSC_0237.jpg

Pullia paistetaan 200-asteisessa (jos on tuju uuni, 175, että myös rahkan alla oleva osa ehtii kypsyä) noin 12 minuuttia, jonka jälkeen pullareunus on kullanruskea ja rahkatäyte hyytynyt. Mustikoista leviää auttamatta väriä, ja violettivalkoinen pinta on oikeastaan aika hauskan näköinen.

DSC_0242.jpg

Mmmm, niin pehmeää ja täyteläistä! Tällä ohjeella pullataikinasta tulee taivaallisen pehmeää ja kupsakkaa, ja makea rahkatäyte ja raikkaat mustikat ovat täydellinen pari pullan päälle laitettavaksi. Saattaa olla, että syön toisenkin...

DSC_0243.jpg

Ihanaa talvista viikonloppua!