DSC_0128.jpg

Kuvasta varmaan voit jo arvata, mistä on kyse. Nimittäin laskiaispullista, joiden sesonkiaika on juuri nyt. Laskiaissunnuntai on tämän viikon sunnuntaina, ja laskiaistiistai siitä kahden päivän kuluttua. Nyt on siis kreivin aika makustella erilaisia täytevaihtoehtoja ja löytää oma suosikkinsa, jotta sitten viikonloppuna ei tule huteja.

Mutta ennen täyttämistä tarvitaan tietenkin itse pullat, ja vähintään yhtä olennaista kuin laskiaispullan täytteet on hyvä, kupsakka ja makea pulla. Ja se syntyy seuraavalla reseptillä:

5 dl soijamaitoa

1 kananmuna

2 dl sokeria

1 putkilo kardemummaa

ripaus suolaa

2 pss kuivahiivaa

noin 12 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

150 g voita

+ kananmuna voiteluun ja sokeria pinnalle ripoteltavaksi.

+42-asteiseen maitoon sekoitetaan kananmuna, sokeri, kardemumma ja suola. Sen jälkeen kuivahiiva sekoitetaan pariin desilitraan jauhoja, ja jauhot sekoitetaan maitoon. Loput jauhot lisätään pikkuhiljaa, ja taikinaa sekoitetaan ensin puuhaarukalla ja sitten vaivataan käsin. Kun taikina alkaa olla kohtuullisen kiinteää, siihen vaivataan huoneenlämpöinen voi ja lopuksi hieman vielä jauhoja, jotta syntyy kiinteä mutta pehmeä taikinapallo, joka ei juurikaan tartu käsiin tai taikinakulhoon.

Taikina saa nousta lämpimässä ja vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi, minkä jälkeen taikinasta vaivataan ilmakuplat pois ja siitä voi leipoa haluamansalaisia pullia. Minä tein koko taikinasta suuria, pyöreitä laskiaispullia, joita annoksesta tulee 24 kappaletta.

Jaoin taikinan ensin kahtia ja pyörittelin kummastakin puolikkaasta ensin pallon ja sitten tasaisen pötkön. Jaoin kummankin pötkön taikinaleikkurilla 12 yhtä suureen osaan ja pyörittelin osista jauhoja apuna käyttäen pyöreitä pullia.

Pullat saavat kohota vielä toistamiseen ennen paistamista. Esimerkiksi lämpenevän uunin päällä leivinliinan alla on oivallinen paikka.

Vielä ennen paistamista pullat voidellaan kananmunalla ja päälle ripotellaan (rae)sokeria. Paistolämpötila pullille on 225 astetta ja näin suurille pullille aika noin 7 minuuttia.

DSC_0123.jpg

DSC_0126.jpg

Laskiaispullaksi pulla muuttuu, kun se täytetään. Perinteisesti täytteitä ovat olleet mantelimassa ja mansikkahillo, joista jokaisella on oma vankka suosikkinsa. Kumman tahansa valitseekin, yleensä sen seuraksi pullan sisään tulee kermavaahtoa. Nykyisin variaatiota on enemmän, ja täytteiksi olen kokeillut laittaa ainakin suklaa-pähkinälevitettä, vaahtokarkkitahnaa ja suolakinuskia – ja kaikki ovat vähintäänkin kielenvieviä!

Suolakinuskia oli kuitenkin viikonlopun kakussa, joten hylkäsin sen tästä ja tein laskiaispullat vadelmahillosta, Nutellasta ja mantelimassasta. Ja kaikkien kaverina pullassa on napakaksi vatkattua vaniljavaahtoa kermavaahdon sijaan.

DSC_0136.jpg

Olen enemmän mantelimassan kuin hillon ystävä, mutta kyllä Nutella vie näistä kolmesta ehdottomasti voiton! En vain keksi mitään yhtän herkullista makua kuin Nutellan täydellisen suklainen ja hasselpähkinäinen maku, jonka rakenne on suussa yhtä pehmeä ja samettinen kuin Mignon-pääsiäismunan. Ja Nutellan täytyy tietenkin olla huoneenlämpöistä; levitteen säilyttäminen jääkaapissa on kahdeksas perisynti!

DSC_0131.jpg

Millä sinä täytät laskiaispullasi?