Joulu tuli ja oli juuri niin ihana kuin joulu vain osaa ollat. Joulukukat kukkivat, kuusi tuoksuu, kynttilät luovat tunnelmaa... Ja ilmeisesti olimme olleet myös kilttejä, kun kuusen alle ilmestyi toinen toistaan kauniimpia paketteja!

20171224-113819.jpg

Joulupöytäämme katetaan hyvin perinteisiä jouluherkkuja - erilaisia kaloja, mätiä, rosollia, kinkkua ja luumuja sekä tietenkin laatikoita niin perunasta, porkkanasta kuin lantusta.

20171224-165958.jpg

Uutena tulokkaana tänä vuonna joulupöytään pääsi aiempina vuosina joulun alla nautiskeltu savulohi-mätihyydyke.

20171224-170014.jpg

Hyydyke on kerrassaan syntisen hyvää mallasleivän päällä, ja kun leipää ei enää jaksanut syödä, maistui piparjuurisen raikas ja savuisen kalaisa mousse sellaisenaan. Ja tämä sopii erinomaisesta myös uudenvuoden kesteihin, ja massan voi tehdä hyytymään jo hyvissä ajoin, jotta juhlien aikaan tarvitsee vain irrottaa hyydyke astiastaan.

2 dl vispikermaa

1 prk kermaviiliä

100 g piparjuurituorejuustoa

100 g kylmäsavulohta pieninä kuutioina

100 g kirjolohen mätiä

noin 2 rkl tilliä

noin 1 rkl (tai maun mukaan) piparjuuritahnaa

0,5 tl suolaa

rouhaisu mustapippuria

4 liivatelehteä

1 sitruunan mehu.

Kerma vaahdotetaan keveäksi vaahdoksi yhdessä astiassa, ja toisessa vatkataan tuorejuusto ja kermaviili yhdessä mausteiden kanssa tasaiseksi massaksi. Juustomassaan pilkotetaan ja sekoitetaan savulohi ja mäti.

20171223-100559.jpg

Liivatteita liotetaan kylmässä vedessä noin 10 minuuttia ja sen jälkeen ne liuotetaan kiehuvaan sitruunanmehuun. Hieman jäähtynyt liivateliemi kaadetaan ohuena nauhana massan joukkoon ja sekoitetaan puuhaarukalla tasaiseksi. Massa kaadetaan joko torvivuokaan tai halutun muotoiseen kulhoon, joka on vuorattu kelmulla.

Kakku saa hyytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia tai yön yli, jonka jälkeen se on valmis kumottavaksi ja tarjottavaksi leivän päällä tai muiden kylmien alkupalojen kanssa. Kuohuviini- tai shampanjamalja ei myöskään ole laisinkaan huono kumppani lohi-mätihyydykkeelle!

20171224-170006.jpg

Nyt kun on saatu jouluherkut herkuteltua ja tunnelmoitua, voi alkaa ideoida ja suunnitella uudenvuoden menuuta! Mitä teillä tarjotaan uutenavuotena?