Lapsuudenkotini pihalla kasvaa omenapuita, ja oksat suorastaan notkuvat omenoita. Nyt vihdoin ja viimein omenat alkavat olla kypsiä, joten halusin heti päästä tekemään niistä jotain syksyistä herkkua. Kaura-omenapaistos on perinteinen omenasesongin aloittaja, mutta tällä kertaa halusin askarrella jotain aivan muuta. Nämä aavistuksen kaneliset kinuskiomenat ovat taivaallisen hyviä, ja niitä on myös hauska tehdä vaikka illanistujaisissa tai miksei vaikka lastenkutsuilla, kun vain aikuinen huolehtii kuuman kinuskin käsittelyn. Tässä on ehkä vähän jotakin samaa kuin suklaafonduessa – herkku, jota on helppo valmistaa ja nautiskella myös isommalla porukalla dippailuhengessä.

20170922-171328.jpg

Tehdessäni varioin jo mielessä vaikka minkälaisia maito- ja valkosuklaapäällysteisiä omppuja, mutta kyllä kinuski ja omena on niin perinteinen makuyhdistelmä, että lähden sillä liikkeelle. Tarvitaan siis kinuskin ainekset, kanelia, syömäpuikkoja tai muita vahvoja tikkuja tikkarin varreksi sekä mantelirouhetta ja muita herttaisia strösseliasioita kinuskin päälle ripoteltavaksi.

20170922-151545.jpg

Ensin keitetään kinuski, jota varten kattilaan mitataan 2 desilitraa kermaa ja 2 desilitraa fariinisokeria. Seosta keitellään välillä hämmennellen kiehumishetkestä noin 10 minuuttia tai kunnes kinuski on kauniin ruskeaa ja sopivan paksua. Kovin kauas kattilan ääreltä ei kannata lähteä, sillä kinuski kiehuu helposti yli. Kun keittoaikaa on jäljellä muutama minuutti, joukkoon sekoitetaan puoli teelusikkaa kanelia.

20170922-153018.jpg

Valmis kinuski saa hetken jäähtyä kattilassaan, ja sillä välin valmistellaan omenat. Pienet ja sievät punakanelit pestään ja niistä irrotetaan kannat. Oman puun omppuja ei tarvitse hinkata yhtä tarkasti kuin kaupan (ulkomaisia) omenia, mutta hyvä nekin on pestä. Pestyt omenat laitetaan hetkeksi jääkaappiin viilentymään.

20170922-152055.jpg

Viilentyneisiin omenoihin tökätään syömäpuikko kiinni, jotta ompusta saadaan tikkari.

20170922-153659.jpg

Sitten omena dipataan lämpimään kinuskiin ja pyöritellään siellä niin, että se kuorruttuu kauttaaltaan. Tahmeaan pintaan tarttuu mukavasti erilaiset rouheet ja koristeet, joten vain luovuus on rajana. Valmiit tikkarit laitetaan leivinpaperin päällä jääkaappiin asettumaan.

20170922-154046.jpg

Osa omenoista on tässä pelkästään kinuskilla kuorrutettuja, ja vasemman yläkulman omenaan on ripoteltu mantelirouhetta ja oikeanpuoleiseen sydämenmuotoisia sokerikoristeita.

20170922-154114.jpg

Hapokas omena, makea kinuski, mausteinen kaneli ja paahteinen manteli – ei ehkä paremmasta ja syksyisemmästä yhdistelmästä väliä!

20170922-171200.jpg

Tukevaan ja riittävän korkeaan maljakkoon tikkarit on hauska laittaa tarjolla, ja siitä jokainen voi valkata itselleen mieluisimman näköisen herkun. Tikun ansiosta sormetkaan ei tahmaudu kinuskista!

20170922-171221.jpg