Runeberginpäivä on virallisesti 5.2., mutta koska laskiainen on samana viikonloppuna, täytyy toiseen juhlaan ottaa varaslähtö, jotta ei tule ruuhkaa ;)

Tein viime vuonna perinteisiä runebergintorttuja, jotka olivat meheviä ja maukkaita, mutta halusin nyt kokeilla jotain modernimpaa ja kehitellä reseptin alusta alkaen itse. Päädyin tuomaan herra Johann Ludvig Runebergin kunniaksi kehitellyn leivonnaisen 2010-luvulla vadelmaisen hyydykekakun muodossa.

DSC_0328.jpg

Pohjassa maistuu perinteisestä tortusta tutut maut, viljaisa keksi, manteli ja punssi. Lisäksi pohjassa on hieman sulaa voita, joka punssin lisäksi sitoo kuivat ainekset yhteen.

DSC_0313.jpg

Täytteessä on pakastevadelmia, jotka soseutin sauvasekoittimella ja makeutin hieman tomusokerilla.

DSC_0310.jpg

Jätin tähän soseeseen siemenet, mutta halutessaan sen voi toki paseerata, jotta soseesta saa aivan sileää. Vatkasin toisessa kulhossa kerman vaahdoksi ja sekoitin sen maitorahkaan ja maustoin kevyesti vaniljasokerilla.

DSC_0315.jpg

Ihanasta vaaleanpunaisesta ja raikkaasta massasta saa tarpeeksi kiinteän, kun hyydyttää sen kahdella liivatelehdellä. Minä liotin lehdet vadelmamehuun, jotta vadelman maku säilyy mahdollisimman voimakkaana.

Tämä kakku on pieni ja sievä - käytin halkaisijaltaan 13-senttistä irtopohjavuokaa, jonka pohjalle tasoitin ensin keksi-mantelipohjan. Päälle kaadoin vadelmamoussen, joka saa hyytyä mielellään ainakin pari tuntia ennen seuraavan kerroksen lisäämistä. 

runeberginkakku.jpg

Kun mousse on hyytynyt, tein päälle vadelmista vielä sileän, siemenettömän soseen. En laittanut soseeseen ollenkaan sokeria, koska mousse on kuitenkin makeaa.

DSC_0319.jpg

Soseen voisi hyydyttää varmasti myös hyytelösokerilla, mutta minä käytin yhden liivatelehden, koska joku innokas (kuka lie?) oli käyttänyt kaiken hyytelösokerin :)

DSC_0323.jpg

Kun vadelmasosekin on hyytynyt, päälle voi kiepauttaa vielä raidan vesi-tomusokerikuorrutuksen, joka viimeistään on vihje runebergintortusta ja kakun makumaailmasta.

DSC_0324.jpg

Runebergin hyydykekakku

Pohja:

n. 100 g kaurakeksejä

50 g mantelijauhoa

2 cl punssia

4 cl sulaa voita

Täyte:

2 dl vispikermaa

200 g maitorahkaa 

2 dl vadelmia + 1-2 rkl tomusokeria

sokeria, vaniljasokeria maun mukaan

2 liivatelehteä + tilkka vadelmamehua

(huom. koko täytteestä tulisi todella korkea kakku näin pieneen vuokaan, minä käytin noin 2/3 täytteestä)

Vadelmasose:

noin 1 dl vadelmia

+halutessaan sokeria

Tomusokerikuorrute

0,5 dl tomusokeria

0,5 tl vettä