Porkkanan, ja nykyään myös punajuuren, käyttäminen raasteena erilaisissa kakku- ja sämpylätaikinoissa on aivan tavallista. Raaste mehevöittää leivonnaista mukavasti ja antaa väriä ja tietenkin myös makua. Ja juuri hyvän maun perässä minä kokeilin bataattisämpylöitä, koska pidän bataatin hieman makeasta mausta kovin. Todella helpon leipomisesta teki se, että paistoin sämpylät vuoassa yhtenä levynä, eli tein kirjaimellisesti peltisämpylöitä :)

DSC_0191.jpg

Taikina on vaivaton ja siisti tehdä, koska sekoittaminen hoituu pelkällä puuhaarukalla. Lämpimään veteen sekoitetaan hiiva, hieman hunajaa sekä suola. Sen jälkeen joukkoon sekoitetaan raastettua bataattia, vähän oliiviöljyä, kaurahiutaleita sekä vehnäjauhoja. Toki oman maun mukaan sämpylöihin voisi laittaa muitakin jauhoja, esim. spelttiä tai grahamjauhoja tai miksei jopa ruisjauhoja. Minä tein kuitenkin vehnä-kaurasämpylöitä, koska vehnä ja kaura ovat melko mietoja, joten näen, maistuuko bataatti valmiissa sämpylöissä.

Taikina saa kohota ainakin puoli tuntia tässä vaiheessa.

Taikina on kohoamisenkin jälkeen puuromaisen löysää, joten se kaadetaan korkeareunaiseen vuokaan, jossa on leivinpaperi. Kylmällä vedellä kasteltu lusikka on hyvä apu taikinan levittämisessä.

DSC_0185.jpg

Minä annoin taikinan kohota myös tässä vaiheessa sen aikaa, että uuni lämpesi 180 asteeseen. Paistaminen vie todella kauan, noin 60 minuuttia, joten pinnalle kannattaa vaikka puolen tunnin kohdalla laittaa leivinpaperi, jotta pinta ei pala ja sisus kypsyy.

Ennen uuniin laittamista pinnalle voi ripotella siemeniä antamaan makua. Pintaan kannattaa tehdä myös viillot, joita myöden kypsät sämpylät on helppo irrottaa toisistaan.

DSC_0188.jpg

Piiiiitkältä tuntunut odotus palkittiin viimein, kun sain herkulliselta tuoksuvat sämpylät uunista. Ensimmäinen pala täytyi maistaa heti kuumana ja kyllä! Bataatti (ja toki myös hunaja omalta osaltaan) antavat ihanaa makeutta sämpylään. Myös rakenne on mainion mehukas ja kostea, mutta ei kuitenkaan liian kiinteä, mitä hieman pelkäsin taikinan löysyyden ja juuresraasteen melko suuren määrän takia. 

DSC_0192.jpg

Bataattisämpylät

5 dl kädenlämpöistä vettä

25 g hiivaa

2 tl hunajaa

1 reilu tl suolaa

2 rkl öljyä

2,5 dl bataattiraastetta

2,5 dl kaurahiutaleita

(5-)6 dl vehnäjauhoja