Kaikki vihreä kasvaa pihalla kohisten! Tuntuu, että joka päivä huomaa jotakin uutta nostavan päätään mullan keskeltä, ja siitä todennuksena laitan tännekin muutaman kuvan. Sipuleissa on jo mittavat varret ja peruna"maastakin" pienet vihreät alut pilkistävät. Olen aina tilaisuuden tullen kertonut eteenpäin Ikea-kassien ilosanomaa, ja moni on ottanut tiedon vastaan hieman hämmentyneenä mutta samalla innostunut ajatuksesta. Hiiteen savikkoinen pihamaa, kun tilalle saa Ikeaa!

20140615_203112%5B1%5D-normal.jpg

Kassiviljelmien viereen pääsi tomaatin taimet, jotka puutarhavelhomummoni on siemenestä kasvattanut. Lajike on Black Russian eli musta venäläinen tomaatti, jonka pitäisi kestää hyvin ulkoviljelyä. Saa nähdä, miten mustat möllikät ehtivät Suomen suvessa kypsyä..

tomaatit-normal.jpg

Viime kesästä viisastuneena päätimme äitini kanssa ottaa kasvusäkille kaveriksi kastelualtaan, jotta tomaattien kyltymätön veden tarve tyydyttyisi ilman jatkuvaa kastelukannujen raahaamista. Ainakin näin aluksi homma vaikuttaa toimivan, koska säkin pintamulta ei ole tuntunut päivittäisellä kastelu (ja katselu-) kierroksella kertaakaan kuivalta. Chileillekin olisi olemassa omanlaisensa kasvusäkki, mutta ne tuntuvat viihtyvän hyvin myös puulaatikossaan, koska kaikissa kolmessa taimessa on jo runsaasti alkuja.

20140615_202927%5B1%5D-normal.jpg

Väriä hedelmät tosin eivät vielä ole saaneet, mutta mansikat sen sijaan yllättivät kaikki ja alkoivat punastua kolakasta säästä huolimatta!

20140615_203003%5B1%5D-normal.jpg

Taitavat tosin saada jatkaa punastumistaan pari päivää harson alla - sen verran vilakalta näyttää myös lähipäivien sääennuste. Sama kohtalo lienee myös yrteillä, vaikka ne ovatkin reilusti maanpinnan yläpuolella jalallisessa laatikossa. Tein postauksen yrttien istuttamisesta 4.6. (Tässä on itua), ja on ilahduttavaa, kuinka paljon taimet ovat jo kasvaneet ja tuuhistuneet!

20140615_202950%5B1%5D-normal.jpg

Istutuksen jälkeen laatikkoon on vielä lisätty ruohosipulia ja yksi ruukkusalaatti, mutta otsikon lupaamaa sadonkorjuuta tein tänään mintusta, jonka tuoksu leijailee koko viljelylaatikon ympärillä ja nyt myös keittiössä :)

mintut-normal.jpg

Otin vesilasiin sekä tavallista minttua (vasemmalla: sahalaitaisemmat lehdet) että piparminttua (oikealla: tasaisemmat, tummanvihreät lehdet). Mintusta tein täysjyväcouscousin, tomaatin, vihreiden papujen ja kevätsipulin kanssa salaatin, josta riittää sekä iltapalaksi että huomiseksi työeväiksi.

20140615_192634%5B1%5D-normal.jpg

Keitin ja jäähdytin 2 dl couscousia, jonka sekaan pilkoin 2 tomaattia, kourallisen vihreitä papuja, yhden kevätsipulin ja reilun nipun minttua.

20140615_192845%5B1%5D-normal.jpg

Maustoin salaatin valkopippurilla, suolalla, sitruunamehulla ja oliiviöljyllä, mutta vain niin miedosti, että päätähti minttu saa riittävän isosti roolia. Piparminttu tuoksuu voimakkaammin ja maistuu minttua makeammalta, joten se pääsi maustamaan iltafruitietani.

vesimelonifruitie-normal.jpg

Surautin mansikoita, kypsää vesimelonia ja pari revittyä piparmintun lehteä sauvasekoittimella tasaiseksi smoothieksi. Halutessaanhan tästä olisi helppo tehdä smoothie lisäämällä esimerkiksi maustamatonta jugurttia, ja ruokaisuutta saisi vaikka muutamalla lusikallisella kaurahiutaleita.

20140615_194351%5B1%5D-normal.jpg

Tänään juoma maistui kuitenkin juuri tällaisena: helppona, makeana, raikkaan hedelmäisenä ja ah niin ihanana!